Óvakodj a barátaidtól!

Fogadjunk nem gondoltad, milyen káros hatással vannak rád

2015/03/04

Nem telik el úgy napod, hogy ne valamelyik haverral töltsd az estét egy pohár bor, vagy egy korsó sör társaságában? Hétvégén te vagy a bulik császára? Akkor vigyázz, mert az egészséged lehet a tét!

Ismét egy hasznos kutatás eredményeire bukkantunk, amit az amerikai World Health Organization végzett, de a buliba (csak,hogy stílusosak legyünk) Svájc és Hollandia is beszállt. A kutatócsoport most arra volt kíváncsi, vajon mennyivel többet isznak a nők és férfiak a társaság arányos növekedésével párhuzamosan? Illetve természetesen azt is tudni akarták, melyik csoport iszik többet?! Mit gondolsz, kik nyerték a nem éppen előkelő versenyt?

Spoiler következik: hát még szép, hogy a férfiak vitték a prímet! A felmérés arra az eredményre jutott, hogy egy óra leforgása alatt, és a vendégek folyamatos érkezésével az urak körében jóval nagyobb számban növekszik az elfogyasztott pohárkák száma, mint a hölgyeknél. Vagyis minél jobban gyarapszik a társaság, annál több alkohol fogy. Az új tagok becsatlakozásával felpörög a hangulat, érkeznek a következő körök, egyre lazább és viccesebb lesz mindenki.

sracok

Míg egy óra alatt a fiú társaság létszáma 2 főről 6-ra növekszik, és ez idő alatt a megivott mennyiség 1,7 pohárról 2,5-re, addig a lányoknál ez a szám ugyanekkora társaságban mindössze 1,5-ről 1,9 pohárra változik. Vagyis míg a srácok inkább isznak és lazulnak, addig a csajok főleg kortyolnak és csacsognak.

A WHO azért érezte fontosnak ezen adatok közlését, mert azt remélik tőle, hogy sokak figyelmét felhívhatják a féktelen bulizás és ivászat egészségre gyakorolt káros hatásaira. Becslések szerint 20 százalékról 50 százalékra növekszik az olyan megbetegedések valószínűsége, mint a cirrózis (vagyis a májzsugor), az epilepszia, a különböző mérgezések, valamint rák és a közlekedési balesetek.

Hozzászólások