Panna cotta házilag

Talján ízvilág a hétvége előtt

2016/06/10

Az olaszok egyik leghíresebb és legnépszerűbb édessége, amit te is könnyedén elkészíthetsz, ha követed ezt a receptet. Panna cotta delizioso!

Ha valaki esetleg nem tudná, a panna cotta egy tejszínes-vaníliás, puding szerű desszert, ami Itáliából indult hódító útjára szerte a világon. Az elkészítése ugyan nem nehéz, de ha tökéletes végeredményt szeretnénk, akkor tényleg tanácsos betartani a recept minden lépését.

Hozzávalók:

  • 1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
  • 6 dl 30%-os habtejszín
  • 4 lapnyi zselatin
  • 10 dkg finomított fehér kristálycukor
  • 1 rúd bourbon vanília

Elkészítés:

  1. A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntjük. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetsszük, majd a benne rejtező magokat belekaparjuk a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztjük, és elkezdjük főzni, lehetőleg nem túl nagy lángon. Hagyjuk felforrni, majd levesszük a tűzről, betesszük a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtjük a sodót. Mikor már kellően langyos formába öntjük, és a formákat 5-6 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Tálaláskor egy kés élét futtassuk végig a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyjunk neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.
  3. Végezetül öntsünk rá eper-, csoki- vagy karamellszirupot, és már fel is szolgálhatjuk!

Tipp: Kezdőknek javasoljuk, hogy először poharakban szolgálják fel, nehogy ne jöjjön ki esztétikusan a formából.

Jó étvágyat!

Hozzászólások