Paradicsomos pite Franciaországból

Lyoni legenda a hétvégére

2016/07/13

A franciaországi Lyon sokak szemében a világ gasztronómiai fővárosa. Ez a paradicsomos pite is onnan származik, és nem csak nálunk, hanem világszerte népszerű!

A francia paradicsomos pite, eredeti nyelvén Tarte aux Moutarde könnyen elkészíthető, finom és laktató étel, amit akár főfogásként, akár desszertként is felszolgálhatunk, esetleg egy könnyed nyárias uzsonnának. Ezekben a hónapokban van igazán szezonja, mikor a paradicsomot akár a saját kertünkből is szedhetjük!

tarte_aux_moutarde02

Hozzávalók:

  • 1 csomag levelestészta
  • 1/2 csésze szemcsés mustár
  • 3 nagy, érett paradicsom, vékonyra szeletelve
  • 6 szelet svájci sajt
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek provánszi főszerkeverék

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Béleljük ki a piteformát a leveles tésztával (esetleg sós pitetésztával). Villával szúrjunk néhány lyukat az aljára.
  2. Kenjük szét a mustárt a pite alján. Erre tegyük rá a svájci sajtot, majd rendezzük el a paradicsomszeleteket, a központból indítva egy csigavonalban, egymást lefedve a szeletekkel, míg be nem takartuk a sajtot. Locsoljuk meg a  paradicsomot az olívaolajjal, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
  3. Süssük az előmelegített sütőben, amíg a tészta széle meg nem barnul, a sajt el nem olvad, és a paradicsom fodros nem lesz a széleken, kb 20 percig.

Jó étvágyat!

Hozzászólások