Parfümkalauz a tökéletes illat kiválasztásához

Találd meg a hozzád illőt!

2014/07/02

Melyik parfüm illik hozzád? Megtaláltad már az igazit? Sokszor úgy beszélünk a parfümről, mint a nagy Ő-ről, egy életre szóló szerelemről, elveszett felünkről, amit meg kell találni.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy parfümöt nem könnyű vásárolni. Rengetegféle illatkombináció létezik, és a többezer parfümből jó, ha 1-2 márka van, amit valóban hozzánk illőnek találunk. A többi parfümről sokszor úgy érezzük, hogy pacsuli, sőt, hogy egyenesen büdös.

parfum-une

A tökéletes parfüm kiválasztása attól függ, hogy milyen egyéni elvárásaink, elképzeléseink vannak a bőrünkön kibontakozó illatról. Hiába a sok parfümreklám celebekkel, hiába a csábítás, a hódítás, a frissesség, a könnyed légiesség ígérete. A tökéletes parfüm megtalálásában nem sokat segíthet nekünk, hogy egy híresség mit talált megfelelőnek a saját bőrén. Hiszen a parfüm attól egyedi, hogy a Te bőröd is különleges: senki másé, csak a Tied, megismételhetetlen. Nem csoda, hogy a parfüm üvegillata sosem lesz olyan, mint a parfüm illata a bőrünkön, ezért nagyon fontos a bőrön végzett teszt, mielőtt parfümöt vásárolsz.

Csuklóteszt

Bár nagyon helyesek és hasznosak a kis illatmintának való papírok a drogériákban, parfümüzletekben, de a papíros tesztelés csak az első körben elég. Ha ott bevált, mindenképp teszteld a csuklódon is. Nem, nem Te vagy a nehéz eset, egyszerűen a jó, vagy a tökéletes parfümöt megtalálni felér egy kisebb fajta csodával, ahol azt érzed “én vagyok maga az illat!”

Nappal, holddal
A parfümválogatás során tapasztalhatja, hogy bizonyos parfümök más-más napszakokra, alkalmakra illenek, akár a ruhák: vannak nappali, diszkrétebb parfümök, és vannak éjszakai karakteresebb illatok. Nem csoda, ha a parfümszakértők szerint minden nőnek legalább háromféle parfümje kéne legyen. Először is kell egy parfüm a hétköznapokra, amit munkába és otthon is magunkon hordhatunk. Aztán kell egy különlegesebb parfüm az éjszakai kiruccanásokhoz. Arra viszont ügyeljünk, hogy az intenzívebb éjszakai parfümből jóval kevesebbet tegyünk a bőrünkre, mert a túl erős, kirívó illatfelhő visszatetsző, ösztönösen taszító mások számára, hiszen agresszíven elnyomja mások saját illategyüttesét, mondhatni illatauráját, és szó szerint megfájdul tőle a fejük. Végül a harmadik parfüm: nos, a harmadik “fegyvert” az igazán különleges, mondhatni ünnepi alkalmakra tartogassuk, ami kiemeli a hétköznapokat, pl. színházlátogatásra, fontos randevúkhoz, vagy épp az operabálba.

Parfum

Egyedi illatösszetevők – mi vonz Téged?
Gondolj olyan természetes illatokra, aromákra, esszenciákra, amelyeket rendkívül vonzónak találsz: szereted az édeskés vaníliát vagy csokoládét, netán a friss tavaszi virágok illatát, a szantálfa szagát, vagy egy érett eper, esetleg egy telt hamvas őszibarack az, amitől végigfut a testeden az örömteli borzongás? Jellemzően virágillatok összetevőiből készülnek a nappali, bármikor viselhető parfümök, míg az egzotikus növények, a keleti misztikumot idéző szagok az éjszakai parfümök alapanyagai. Vannak azonban olyanok, akiket hiába vonz egy-egy illatkészítmény, azok szintetikus összetevői allergizálják a bőrét. De akadnak olyanok is, akik egyszerűen undorodnak a pézsma tudatától is (természetesen számos, kizárólag növényi eredetű anyagot tartalmazó parfüm kapható ma már, ha az ez a Te számodra is fontos szempont).

A parfüm és az életkor
Nem minden parfüm illik minden korosztályhoz, bizonyos illatanyagok csak adott életkorban “domborodnak ki”. Középkorú és idősebb hölgyek esetén a virágillatokat egyesítő parfümök javasoltak, míg a gyümölcsös, energikusabb illatok a fiatalabb korosztálynak tanácsosak. Furcsa, de ahogy az évek telnek múlnak, úgy változik a parfümízlésünk is, szinte ösztönösen érezzük, hogy mi való nekünk és mi nem. Persze ezek nem merev szabályok, és az általános irányelveket nem mindig kell követnünk!

Látatlanban parfümöt
Ahogy már említettük, parfümöt venni csak úgy érdemes, ha a saját bőrén is kipróbálta már az ember lánya/fia, mivel minden bőrtípus mást és mást hoz ki egy parfümből. Nem számít, hogy a legjobb, a legdrágább, és hogy a parfümös fiolában jó illata van: mindenképp teszteljük a bőrünk hogyan reagál rá. Ezért nem érdemes addig online parfümboltban népszerű, újonnan fejlesztett, vagy akciós és márkás parfümöt venni, amíg az adott terméket konkrétan meg nem tapasztaltuk saját bőrünkön. Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy a szeretett nőnek / férfinak “látatlanban” parfümöt vásárolnak. Lehetőleg ne tegyük ezt. Nem tudhatjuk igazán, hogy milyen illatnak örül a másik, és azt meg pláne nem, hogyan reagál rá a bőre.

parfum2

Parfümtípusok: Eau de Parfum, Eau de toilette, Eau de Cologne
Vannak nagyon drága parfümök és olcsóbbak is, de az ár nemcsak márkafüggő, hanem, mint az alkoholok, típusfüggő is. Három főbb parfümtípus van, az Eau de Parfum, az Eau de toilette és az Eau de Cologne. Nevüket aszerint kapták, hogy mennyit tartalmaznak az aroma összetevőkből. Az Eau de Parfum a legtöményebb, átlagosan 15-20%-os, ennél egy fokkal gyengébb az Eau de toilette, amelyben 5-15%-os az aromaösszetevők aránya, az Eau de Cologne pedig a leghígabb, kb. 5%-os aránnyal. Összehasonlításképp, a női fejeket elcsábító aftershave-ek aromatartalma 1-3%-os.

Minél drágább, annál jobb egy parfüm?
Az ár sokszor jelzi azt, hogy milyen minőségű összetevőkből készült egy parfüm, de ez nem azt jelenti, hogy ami drágább, az automatikusan jobb is, illatosabb is. Legtöbbször a márkát fizetjük meg, a reklámköltségeket, és nem a tényleges parfüm minőségét, vagy az exkluzív összetevőket. Sokszor szebbnek találjuk a parfüm üvegcséjét, csomagolását, mint magát az illatot, és ez félrevezetően hathat ránk. Ne dőlj be az árnak, a külcsínnek, válaszd azt, ami tökéletes, akár a Te bőröd illata. Keresd kitartóan a tökéletes illatot, akár a tökéletes partnert sokszor egy életen át keressük, de nincsenek lehetetlenek. A belőled áradó feromonok is valakire nagyon nagyon izgatóan fognak hatni, ne zavard meg a saját illatharmóniádat olyan szagokkal, amik eltéríthetik a Rád vágyó férfit / nőt.

Hozzászólások