A párkapcsolat fázisai

Elválás vagy elmélyülés?

2014/08/29
Akármennyire is szeretnénk – semmi sem örök. Minden kapcsolatnak megvan a maga története, élete – és így természetesen a halála is.

Meglátni és megszeretni – A kapcsolat legvarázslatosabb pillanata, amikor meglátjuk a nagy Ő-t. Vagy a látványa, vagy az illata, egy mosolya ejti rabul érzékeinket. Ez az a pillanat, amire biztosan emlékezni fogunk mindig utólag is, amikor valamiért felfigyelünk rá.

fotó: www.kidberrynyc.com
fotó: www.kidberrynyc.com

Kialakul a szerelem – mint a villám, úgy csap le az emberre a szerelem. A szerelem az, ami nem szabályozható, nem lehet ura az ember – bár annak igen, hogy kapcsolattá ne fejlődhessen, ezt megtilthatja magának. A szerelem, a vágy mellett nagyon hamar megjelenik a másik utáni olthatatlan szexuális vágy is, erre nincs gyógyír – jön, lát és romba dönt. Mindenképpen törekszünk a másikkal kapcsolatba lépni. A legmélyebb ösztönök irányítják, nincs ellene szer.

fotó: www.michalesjoy.com
fotó: www.michalesjoy.com

Magamra ismerek benne – a másik reakciói és  visszajelzései iránymutatóak. A pillantások, a testbeszéd, a mosoly, a gesztikuláció – mind-mind jelzés, bátorítás. Mutatja, hogy milyennek lát engem. Ha nem kapunk visszajelzést, csak közönyt, az lehangol erőtlenné tesz, míg a megerősítő visszajelzések feltöltenek energiával, erővel. A szerelemben védettekké válunk a többi negatív hatással szemben, el sem jut hozzánk, amíg tart.

fotó: www.kidberrynyc.com
fotó: www.kidberrynyc.com

Valami összetört – a kapcsolat válságba jut. Több oka lehet, akár az, hogy kiderül például, hogy a kapcsolat nem korábbi lelki bajainkra gyógyír, vagy önértékelésünket sem erősítheti, esetleg az, hogy nem szeretünk igazán, csak elvárjuk azt. Elbeszéltünk egymás mellett a kapcsolatban és sosem váltunk eggyé. Ha valaki társfüggő, akkor nem tudja a másikat elengedni és inkább szenved, mintsem hogy beismerje, hogy vége. A nem működő kapcsolatba ragadt ember fuldoklik, bezárul, depresszióba eshet.

foto: www.openspacesfengshui.com
foto: www.openspacesfengshui.com

Az elválás vagy elmélyülés – Ebben az ötödik szakaszban dől el, hogy végleg elmélyül-e a kapcsolat vagy vége van örökre. Vagy teljes a harmónia – vagy végleg összetört. Ha vége, akkor vége. Meg kell látni és főleg el kell fogadni. Ha a szerelem elmúlt, csak a rutin tartja össze a kapcsolatot és a kötelességek, a közös anyagi terhek és az, hogy nem mer, nem tud senki kiugrani belőle az anyagi csapdák miatt.

 

 

Hozzászólások