Pekándiós-mandulás keksz

A vacsoravendégek kedvenc előétele

2016/11/22

Mindig bajban van az ember, mivel kínálja meg vacsoravendégeit, ameddig ténylegesen asztalhoz ülnek. Remek megoldás a pekándiós-mandulás keksz. 

Az előző példa mellett ha az iskolában arra kérik a kedves szülőket, hogy küldjenek be valamilyen, gyorsan ehető sütit, akkor is hasonló problémába ütközünk. Ez a pekándiós süti egyszerű és nagyszerű ezekre az alkalmakra. 

Hozzávalók: 

  • 2 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1.5 bögre barna cukor
  • 25 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín (30%-os)
  • 5 dkg pekándió (vagy dió)
  • 5 dkg mandula (egész vagy szeletelt)

Elkészítés: 

1. Melegítsük elő a sütőt és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy kisebb tálban szitáljuk össze a lisztet, a sütőport és egy teáskanál sót. Mixer gépbe keverjünk simára egy csésze barna cukrot, a vaníliás cukor felét vajjal, kb. 2-3 perc, majd adjuk hozzá a tojást és folytassuk a keverést még két percig.

2. További keverés mellett adagoljuk a száraz alapanyagokat a keverőtálba, míg sima tésztát nem kapunk. Formázzunk kerek sütiket a tésztából, helyezzük a gömböket a sütőpapírra, tenyerünkkel lapítsuk le őket és ujjunkkal egyenként készítsünk mélyedéseket a tetejükre. Habosítsuk fel a tejszínt egy csipet sóval, 1 ek. vaníliás cukorral és a maradék barna cukorral, ebbe forgassuk bele a darált (inkább tört) diót vagy mandulát.

3. Ezzel a krémmel töltsük meg a sütik mélyedéseit, kb. egy csapott teáskanálnyi jut mindegyikbe. Tetejükre helyezhetünk 1-1 szem mandulát vagy diót, de szeletelt mandulával is megszórhatjuk. 8-10 perc sütés elegendő lesz ahhoz, hogy a sütik karimája enyhén barnás árnyalatot kapjon, ekkor vegyük ki a sütőből. Két-három percig hagyjuk a tepsibe, majd óvatosan helyezzük tálra vagy dobozba. Letakarva napokig eláll.

Jó étvágyat! 

Hozzászólások