Péni István bronzérmet szerzett Nanjingban – Két érem a kosaras lányoknál

Napi sporthír-összefoglaló

2014/08/21
Két érem, futamgyőzelem, veretlen kosaras lányok

Két újabb érem, sportlövészetben és vívásban, az úszóknál egy negyedik és két ötödik hely. De örülhettünk Vadnai Jonatán futamgyőzelmének a vitorlázók versenyében és annak, hogy lány kosarasaink a brazilokat is magabiztosan verték az ifjúsági olimpia 4. napján (a képen Aho Nina, Tóth Timea és Mészáros Lajos edző). Szerdán nem esett az eső Nanjingban és néha a napot is lehetett látni.

A kosaras lányok - fotó: MOB
A kosaras lányok – fotó: MOB

A délelőtt Péni Istvánról szólt, aki éremesélyesként érkezett Kínába, de azt lehetett tudni, hogy a felnőtt világranglistát is vezető hazai sztár szinte verhetetlen a légpuskások versenyében. A magyar legény 624,2 körös teljesítménnyel a 3-ként jutott a nyolcas döntőbe, ahol tiszta lappal indultak és sorozatonként kiesett egy lövő. Péninek többször rezgett a léc, de ilyenkor szenzációsan tudott koncentrálni, kétszer lőtt 10,9-et. A kínai és az örmény mögött meglett a bronzérem.

A vívóknál szerdán a földrészek csapatversenyét rendezték és ebben a párbajtőrben aranyat nyert Esztergályos Patrik, az európai első válogatott tagjaként ezüstéremnek örülhetett.

Esztergályos Patrik Európa színeiben ezüstérmes - fotó: MOB
Esztergályos Patrik Európa színeiben ezüstérmes – fotó: MOB

Teniszben Stollár Fannyi már negyeddöntős egyéniben, egy cseh lányt vert 6:4, 2:6, 6:0-ra. A magyar-lengyel fiú páros viszont elbúcsúzott a további küzdelmektől.

Kosárlabdában a lányok simán intézték el a brazilokat, 21:12 és négy meccs után is száz százalékosak a csoportban. A fiúk a litvánoktól és a lengyelektől is kikaptak, de még van esélyük a 16 közé kerülni.

Péni István a légpuska 60 lövéses versenyszámában a toronymagasan esélyes kínai versenyző mögött bronzérmes lett az ifjúsági olimpián - fotó: MOB
Péni István a légpuska 60 lövéses versenyszámában a toronymagasan esélyes kínai versenyző mögött bronzérmes lett az ifjúsági olimpián – fotó: MOB

Vitorlázásban szerdán három futamot teljesítettek és Vadnai Jonatán egy 8. és egy 11. helyes finis után futamot nyert, ami a végelszámolásnál még sokat jelenthet. Érdi Mária kétszer is hatodikként ért a célba. (MOB)

 

Szombaton debütál Budapesten az Ironman

Ironman Budapest 70.3 néven rangos nemzetközi triatlon viadalt rendeznek szombaton a fővárosban, amely a világkupa-sorozat hivatalos féltávú versenye.

Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation európai licenc események versenyigazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Ironmanre most először kerül sor Közép-Kelet-Európában.

“A helyszín tökéletes, biztos vagyok benne, hogy a verseny nagy siker lesz, sőt, a legjobb esemény idén Budapest életében” – jelentette ki az igazgató.

fotó: www.mtbiker.sk
fotó: www.mtbiker.sk

Simicskó István sportért felelős államtitkár szerint Magyarország ezzel az eseménnyel felkerült a triatlon világtérképére, amely egyben nagy felelősséget is jelent. Hozzáfűzte: bízik benne, hogy bizonyos értelemben mindenki győztes lesz, s a verseny hatására sok kisgyerek kezd majd el sportolni.

Kropkó Péter főszervező tájékoztatása szerint 57 országból közel 2000 versenyző indul a világkupán, 70 százalékuk külföldi, 44 százalék pedig még nem vett részt ilyen versenyen.

“Azon az útvonalon tudunk végigmenni, amely a vágyaimban is szerepelt” – fogalmazott Kropkó, aki hozzátette: Budapest közlekedését azért nem fogják teljesen felborítani. Kropkó a sajtótájékoztatón egy dudát adott át Szentes Tamás főpolgármester-helyettesnek, amellyel szombaton reggel Tarlós István főpolgármester indítja majd el a mezőnyt.

fotó: www.triradar.com
fotó: www.triradar.com

A 9 órakor rajtoló verseny központja a Kopaszi-gátnál lesz, az úszást a Lágymányosi-öbölben rendezik meg, a kerékpározás útvonala az alsó rakparton vezet majd, de érinti a Lánchidat és a Budai Várat is, a futást pedig a Kopaszi-gát és a Műegyetem rakpart közötti szakaszon teljesítik a versenyzők.

A triatlonosoknak 1,9 kilométer úszást, 90 kilométer kerékpározást és 21,1 kilométer futást, azaz összesen 113 kilométert, tehát 70,3 mérföldet – innen az elnevezés – kell egyhuzamban teljesíteniük. A budapesti világkupa összdíjazása 15 ezer euró, de Uwe Weigert szerint a résztvevőknek ennél fontosabb, hogy a magyar fővárosban értékes világkupa-pontokat gyűjthetnek, amelyek segítségével indulási jogot szerezhetnek a hawaii Ironmanre.

Kiegészítő rendezvényként vasárnap 10 kilométeres Irongirl futóversenyt tartanak a hölgyek, valamint Ironkidset a gyermekek részére, továbbá a szervezők külön gondolnak a túlsúlyos férfiakra is. Ezeken kívül számos egyéb programmal, koncertekkel is várják a Kopaszi-gátra az érdeklődőket. (MTI)

 

Hozzászólások