Pénteken beborul az ég

Nagyon sok eső várható

2015/09/25

Pénteken erősen felhős vagy borult idő várható, napközben eleinte esetleg az északkeleti határvidéken, majd a Dél-Alföldön szakadozhat fel rövid ideig a felhőzet.

Országos, jelentős csapadékra van kilátás esővel, rövid ideig, de több helyen intenzív záporokkal, zivatarokkal. Területi átlagban péntek késő estig a Dél-Dunántúlon akár 30-50, másutt jellemzően 15-30 mm csapadék valószínű, az intenzív zivatarokat pedig a keleti országrészben is kísérheti lokálisan 50 mm feletti csapadékmennyiség.

A Dunántúlon az északnyugati szél sokfelé erős, helyenként viharos lesz, keletebbre az északi, északkeleti szél csak időnként erősödik meg, sőt a Dél-Alföldön pénteken többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11-18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon 13-18, másutt 18-23 fok között valószínű.

eso

A kontinensen a legkevesebb felhő jelenleg Oroszországban és Spanyolországban figyelhető meg. Mindkét helyen északról dél felé haladva emelkedik a hőmérséklet, csak az ibériai államban kisebb távolságon belül változik 16, 19 fokról 30, 33 fokig a délutáni maximum.

Napos az idő, és tiszta az ég még Franciaország déli és keleti részén is, de ezt a térséget nagy sebességgel közelíti meg a Brit-szigeteken éjszaka esővel, záporokkal átvonult hidegfront. Ugyanakkor az országok átlagában – Ciprust nem számítva – Ukrajnában van most a legmelegebb, ahol napközben 25, 33 fokig melegszik fel a levegő. Dél-Skandináviától egészen Szicíliáig a magasban egy úgynevezett teknő mélyült ki.

A felszín közelében ennek keleti oldalán egy hullámzó frontrendszer húzódik hozzávetőlegesen a Stockholm-Bécs-Nápoly-Tunisz vonal mentén; az Alpoktól délre eső szakasza, a Földközi-tenger meleg vizéből összegyűjtve az energiát, tovább erősödik. Az osztrák-olasz határon – az orografikus erősítés következtében – már csütörtök reggelig több helyen 50-80 mm csapadék hullott, a következő 36 órában pedig előbb a Nyugat-Balkánon, majd pedig a Kárpát-medencében is sokfelé kiadós esőzés várható.

Hozzászólások