Pénteken sem enyhül az idő

Borult marad az ég

2015/05/22

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de némi napsütés is várható. Sokfelé várható eső, zápor, főként keleten zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket jégeső, felhőszakadás, viharos széllökések kísérhetnek.

A Dunántúlon sokfelé, keleten szórványosan alakul ki eső, zápor, zivatar. A zivatarokat főként keleten helyenként jégeső, felhőszakadás, viharos széllökések kísérhetik.

A Dél-Dunántúlon jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Az északias szél többfelé megélénkül, csütörtökön az Alpokalján, pénteken több helyen megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 13 és 20 fok között alakul, de délkeleten, keleten 20 és 24 fok között valószínű.

esos_szeles_ido

A Skandináv-félsziget északi részétől a Kárpát-medencén át egészen Afrikáig egy hosszan elnyúló frontálzóna helyezkedik el. A frontálzóna mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. Szintén felhős, csapadékos az idő Izland térségében. Ugyanakkor Nyugat- és Kelet-Európa fölött anticiklon található. A magasnyomás területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, több órára kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a frontálzónától nyugatra többnyire 10 és 19 fok között alakul, de a tartósan esős, valamint az északi tájakon többfelé 10 fok alatt marad. Keletre még nyáriasan meleg van, a délutáni órákra általában 21 és 30 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását eleinte a fent említett frontálzóna, majd egy dél felől érkező ciklon alakítja.

Hozzászólások