Pénzjutalom a zaklató menekültekért

Tízezer euró a nyomravezetőknek

2016/01/15

Tízezer euró pénzjutalom jár azoknak a nyomravezetőknek, akik döntő fontosságú információval rendelkeznek a kölni szexuális zaklatásokkal kapcsolatban. Eddig 13 elkövetőt azonosítottak.

received_2491012060986581

A kölni ügyészség közleménye szerint a szilveszteri támadók leleplezéséért nem fejenként jár a tízezer euró, hanem ezt az összeget szétosztják azok között, akik segítenek mihamarabb kideríteni az elkövetők hollétét. Ugyanebből a közleményből derül ki, hogy eddig csak 13 feltételezett elkövető ellen indult eljárás, és ebből öten kerültek előzetes letartóztatásba. Ezek a gyanúsítottak pedig nem szexuális zaklatásért, hanem magántulajdon ellen elkövetett bűncselekményekért kerültek rendőrkézre. A Hamburgban támadók közül eddig 8 embert azonosítottak. Valamennyien bevándorló családból származó férfiak.

A szilveszteri szervezet zaklatásokkal és lopásokkal kapcsolatban már rengeteg  bejelentés érkezett. Eddig 739 áldozat jelentkezett, 652-en tettek feljelentést és ezekből 331-en szexuális jellegű bűncselekményről számoltak be. A hasonló hamburgi esettel kapcsolatban 195 feljelentéssel összesen 306 áldozat jelentkezett. Az áldozatok valamennyien nők és támadóikat észak-afrikaiként, sötét bőrárnyalatú vagy mediterrán típusú férfiakként írták le. A hamburgi esettel kapcsolatban még egyelőre senkit nem vettek őrizetbe, de további 18-20 embert azonosítottak, akikhez azonban nem tudnak konkrét bűnesetet kapcsolni.

A közfelháborodást keltő szilveszteri eset egyébként több európai városban is megtörtént. Kölnben nagyjából ezerfős társaság gyűlt össze a pályaudvar közelében, majd a főtéren petárdázni kezdtek. A megzavart ünneplő tömegben nőket kezdtek csoportosan körbevenni, fogdosni és meglopni. Kettőt meg is erőszakoltak. A kialakult káoszt a rendőrség közbelépése törte meg. Az itteni tanúk arab vagy észak-afrikai elkövetőkről számoltak be.

 Fotó: gettyimages

Hozzászólások