Petanque – Játssz a nyaralás alatt!

Az aktív pihenők elengedhetetlen kelléke

2014/07/02

petanque-image-2014__n4msxi

Itt  a nyár az utazások, nyaralások időszaka.  Ilyenkor sokszor gondot okoz, hogyan tegyük színesebbé a vízparti élményeinket. Segítségül, most egy olyan élvezetes játékot ajánlok, amely gyermekkori nyaralásaim meghatározó játékélménye volt. Ez pedig a tengerparton látott petanque.

Azóta a petanque készlet számomra a nyaralás elengedhetetlen kelléke. Előnye, hogy kis helyen elfér, párban és nagyobb baráti társasággal is lehet játszani. Idősek és fiatalok egyaránt hódolhatnak a játéknak, sőt a gyerekek is beszállhatnak. A petanque rekreációs sport, mely  pontosságot és koncentrációt igényel. A szabályát bárki könnyen elsajátíthatja, és azoknak is sikerélményt okoz, akik még soha nem játszották.

 

A játék kellékei

A petanque-készlet kétféle golyóból áll. 8 db fémgolyóból (dobógolyó) és 2 db műanyag célgolyóból az úgynevezett „öcsi”-ből. A gyerekeknek készülő változatának anyaga műanyag.

petanque2

A játék menete (nem a hivatalos versenyszabályzat, hanem egy egyszerűsített szabadidős formája, ahogy én ismerem)

A játék a célgolyó, az „öcsi” kidobásával indul. Egy 50 cm átmérőjű körből a kezdő csapat egyik játékosának 6-10 méterre kell kidobni a célgolyót.

A játék célja, hogy a saját golyóink minél közelebb legyenek a célgolyóhoz, mert azok érnek pontot. A verseny a 13. pont eléréséig tart, az a csapat nyer, aki előbb eléri. Minden golyó egy pontot ér. Az Öcsi közelében a játék során a dobó játékosnak egy csapattársa tartózkodhat, aki mutatja a dobott golyó becsapódási pontját. A játékosok és nézők a pálya szélén, vagy végén tartózkodhatnak.

Ha valamelyik játékos, úgy gondolja, hogy túl nagy feladat lenne az ellenfélénél jobbat gurítania, akkor megpróbálhatja kidobni. Ezt azonban csak úgy teheti meg, ha előre bejelenti, melyik golyót akarja kidobni.

A dobáshoz felvett testtartás nincs meghatározva  (állva, guggolva, lehajolva, előre dőlve) bárhogy dobhatjuk a golyót, viszont a golyó eldobása közben a lábat felemelni tilos mindaddig, amíg a golyó le nem esett a talajra.

 

A mérés

Mérni akkor szoktak, ha az ellenfeleknek egy-egy golyójáró szabad szemmel nem megállapítható milyen távolságra van az Öcsitől. A mérést az a játékos végzi, aki kételkedik a pontban. Azonban, ha a mérést végző játékos a mérés folyamán megmozdítja az „öcsit”, vagy a golyót, a pont annál a játékosnál van, aki az utolsót dobta.

petanque3

Bátran ajánlom az aktív pihenés kedvelőinek, mert remek szórakozást biztosít.

Hozzászólások