Pizzatészta házilag

Egyszerűbb pizzatésztát készíteni, mint hinnéd

2016/10/14

A pizza mindenhogy jó, minden formában oda vagyunk érte. Ha pedig házilag készül el a pizzatészta a végeredmény még jobb, mert azt rakunk rá amit akarunk.

Sokan azt hiszik, hogy a pizzatészta elkészítése saját kezűleg ördögtől való dolog. Pedig nem az. Nagyon könnyű, csak egyszer kell elsajátítani a módszert.

Hozzávalók 4 tekintélyes méretű pizzához, 8 ember számára:

  • 1 kg liszt
  • 2 csapott ek só
  • 1 ek szárított oregánó
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 tasak szárított élesztő
  • 2 tk cukor
  • 6 dl langyos víz
  • 6 ek olívaolaj
  • olívaolaj a tál kikenéséhez

Elkészítés:

1. Először langyosra melegítjük a lisztet zacskóstul. Legalább 1 percig tegyük be a mikróba. Ha kész, beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzákeverjük a sót, a szárított oregánót és ízlés szerint a borsot. 

2. Utána egy keverőtálba szórjuk a szárított élesztőt meg a cukrot. Langyos vízzel simára keverjük és hozzáöntjük az olívaolajat is.

3. Tésztadagasztó karos robotgéppel dolgozzunk. Apránként elkezdjük belekeverni az élesztős-olajos vízbe a fűszeres lisztet. Mikor már az összeset beledolgoztuk, magasabb fokozatra kapcsoljuk a gépet és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztjuk a pizzatésztát.

4. Még 1-2 percig kézzel is megdolgozzuk a bucit, aztán beleforgatjuk a vékonyan kiolajozott tálba, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezután újra átgyúrjuk a tésztát és elosztjuk 4 egyenlő részre. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra nyújtjuk, addig a többi cipót lefedve tároljuk.  

5. A pizzatésztákat enyhén megolajozott sütőlapra tesszük, és 15 perces pihenő után jöhet rá a pizzamártás és a feltétek. Előmelegített 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!

Hozzászólások