A placebo hatás – a hit ereje

Az ember szervezete képes önmagát gyógyítani

2014/09/02
A placebo hatás – a hit ereje

Modern korunkban az ember mindenféle bajára a gyógyszereket hívja segítségül. Úgy vagyunk “programozva”, hogy mindenre megoldást jelentenek a gyógyszerek, a legkisebb egészségügyi – sőt mentális – probléma esetén is  őket hívjuk segítségül. Pedig az ember szervezete képes önmagát gyógyítani, ezért nem szabadna teljesen elvetni a nem fizikai, nem direkten tapasztalható jelenségeket.

Csak nem hisszük, nem tudjuk, hogyan is fogjunk hozzá. A hit formálja az érzékelésünket, felfogásunkat, és ahogy a lelki traumák fizikailag meg tudnak betegíteni, ugyanúgy ez fordítva is igaz – a hit gyógyítani is képes.

plasebo

A placebo-hatás bizonyítja, hogy amiben hiszünk, az valósággá válhat, csak képesnek kell legyünk használni ezt az erőt. Általa sokkal többre leszünk képesek, és a benne rejlő lehetőségek határtalanok. Az emberi test biológiája, működése bizony megváltoztatható a hit erejével. A placebonak nevezzük az az eljárást, vagy anyagot, amelyet az érintett tudomása szerint változtatni képes bizonyos tüneteket, testi-lelki problémákat – miközben nem tartalmaz semmilyen farmakológiai vagy specifikus anyagot, amely előidézhetné azt. Ezt követően okbjektív vagy szubjektív változás, javulás áll be az illető egészségi állapotában. Ezt nevezi a tudomány placebo hatásnak.

otó: www.learning-mind.com
fotó: www.learning-mind.com

A placebo hatást növelhetik az ezt kísérő körülmények is: a kezelő, terapeuta, orvos személyisége, öltözéke, hangja. Ilyen lehet a „gyógyszer” kinézete, színe, íze, szaga. Nagyban befolyásoló tényezők például a helység körülményei, ahol a kezelés folyik, kórterem, kezelőhelység színe, a hőmérséklet – minden, ami hatással van a pszichére – és így a szervezetre.

Az orvostudomány egységesen elutasítja a placebo hatást, amely az élettan és a pszichológia határmezsgyéjén mozog – nem igazán tudjuk kategorizálni pontosan.

Érdekes, hogy a nagy gyógyszergyártó cégeket viszont fokozottan érdekli a jelenség, ők természetesen önös érdekből – hogy a korai klinikai tesztelések során semlegesítsék azt – hogy egyértelműen bizonyíthassák, hogy az emberek csak a gyárilag készült gyógyszerekkel kezelhetőek.

Így természetesen nem vizsgálják az embereknek azon képességeit, amely megváltoztatni tudja saját biológiáját az akarat a hit segítségével – ez ugyanis számos új  lehetőséget nyitna meg az emberi faj előtt.

Hozzászólások