Plágiumban találta vétkesnek Shakirát egy amerikai bíróság

Ramon Arias Vasques vádolja az énekesnőt dalának ellopásával

2014/08/23

Plágiumban találta vétkesnek Shakirát egy amerikai bíróság – Shakira kolumbiai énekesnő Loca című slágere egy dominikai zenész 1998-ban írt dalának plagizált változata – mondta ki egy New York-i bíróság.

fotó: www.rappler.com
fotó: www.rappler.com

A szerdán meghozott 40 oldalas ítéletben Alvin Hellerstein szövetségi bíró kijelentette: az énekesnő Sale el Sol című 2010-es albumán szereplő dal spanyol változata Ramon Arias Vasquez dominikai énekes-dalszerző művének másolata. A júniusban és júliusban több mint tíz napon át tartó tárgyalássorozaton a rapper Arias elmondta, hogy a dallamot Loca con su tíguere címmel ő komponálta 1996 és 1998 között, sőt el is énekelte a bíróságnak. Akkoriban kazettára vették fel a dalt, a szerző ezt is meg tudta mutatni.

Ramon Arias Vasques - fotó: www.listindiario.com
Ramon Arias Vasques – fotó: www.listindiario.com

A szerzeményt később, 2007-ben egy másik énekes, az El Cato művésznéven ismert Eduard Edwin Bellou Pou adta elő, és hazájában nagy sikert aratott vele. Az énekes is tanúsította a bíróságon, hogy az eredeti szerző Arias volt. Az Arias dalainak kiadási jogával rendelkező Mayimba Music már 2012-ben panaszt emelt a Sony és számos leányvállalata ellen amiatt, hogy megsértették ügyfele szerzői jogait.

A bíróság a felelősséget két cégre, a Sony/ATV Latinra és a Sony/ATV Discosra korlátozta. A bíróság azt is megállapította, hogy a Loca angol változata – amelyet szintén Shakira énekel – nem sértette meg Arias szerzői jogait. A Loca világsiker volt, 2010-es megjelenése óta több millió példányt adtak el belőle kislemez formájában.

Hozzászólások