Pokémon Go: amikor már kicsit sok

Elképesztő tömegeket mozgatott meg a játék

2016/07/18

A Pokémon Go szinte pillanatok alatt vált minden idők egyik legnépszerűbb játékává. Ennek persze lettek pozitív és negatív következményei egyaránt.

Ha ilyen iramban terjed, a Pokémon Go a világ legnépszerűbb játékává válhat. Az biztos, hogy jelenleg nincs kihívója – amíg ma beértünk a szerkesztőségbe legalább százötven embert láttunk a telefonjával a kezében mászkálni. Sőt, a bolt előtt engem három hölgy is megállított, hogy segítsek nekik elkapni egy Rattatát. Nem tagadjuk, minket is beszippantott, mint szinte mindenkit.

Persze rengetegen vannak, akik szidják a játékot, mert ostobaságnak tartják, hogy egy virtuális világgal törődnek az emberek. Ez különösen attól az ismerősömtől volt kifejezetten vicces, aki évek óta bombáz mindenkit a Candy Crush Saga-s játékfelkérésekkel (persze csak azokat, akik még nem blokkolták le). Mi itt a szerkesztőségben kifejezetten jó ötletnek tartjuk, hogy egy játék végre nem a számítógép monitora elé szögezi az embereket, hanem kiviszi őket a szabadba, aktív testmozgásra ösztönzi őket, és sok esetben a csapatmunkát is elengedhetetlenné teszi. Ráadásul egyáltalán nem értjük, hogy miért kell szidni valamit, ami ártalmatlan, mégis emberek millióit szórakoztatja.

De persze ennek is megvan a maga árnyoldala. A délután folyamán láttunk egy srácot, aki annyira a telefonjába feledkezett, hogy elesett egy kukában, és a hang alapján, amivel a feje a betonon koppant, egy darabig emlékezni fog erre a vadászatra. Biztos, hogy vannak néhányan, akik túlzásba viszik a dolgot. Például az a néhány ezer ember, aki a Central Parkot rohamozta meg, mikor megjelent ott egy Vaporeon:

Ráadásul az interneten már megjelentek a rémhírek is. Több (kifejezetten megbízhatatlannak minősített!) hírforrásból is hallottuk, hogy egy kis -srác lelőtt egy másikat, amiért az begyűjtött előle egy pokémont. Ezzel kapcsolatban szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy sajnos kishazánkban is működnek olyan weboldalak, amik a kattintások növelésének érdekében valótlan dolgokat állítanak. Az ilyeneket könnyedén kiszűrhetjük: szinte az összes megosztást vagy kedvelést kér, mielőtt láthatóvá válna a hír, aminek a címhez nagyjából annyi köze van, mint egy kiló aranynak három lapátnyi sóderhez.

De azért soha ne felejtsük el, hogy a Pokémon Go csak egy játék. Nem kell érte vérre menő küzdelmeket vívnunk, de azt se felejtsük el, hogy játék közben az utcán vagyunk! Figyeljünk oda magunkra, egymásra és a környezetünkre. Főleg, ha annyi ember verődik össze egy helyen, mint ebben a parkban is történt egy Charizard miatt.

Mindenkinek jó szórakozást és sikeres vadászatot kívánunk!

Hozzászólások