Polgárháború dúl Budán

Hirdetőoszlopokért megy az utcai boksz

2016/01/06

Oszlopháború kezdődött Simicska Lajos hirdetőcége, a Mahir Cityposter, és a Fővárosi Önkormányzat között. Őrző-védők, civilek és Facebook-csoport is védi a megsemmisítendő reklámfelületeket.

received_2491012060986581

A fővárosi önkormányzat még októberben bontotta a szerződését a Mahir Cityposterrel, mert a cég nem teljesítette a megállapodásban leírt kötelezettségeit. December 31-ig kellett volna lebontaniuk a hirdetőfelületeket, de mivel nem tették meg a BKK Közút szombaton elkezdte a munkálatokat. A cég eljuttatott egy kérelmet a bírósághoz, amiben azt kérték, hogy a per lezárultáig ne nyúlhassanak az oszlopokhoz. A Citypostert képviselő ügyvéd elmondta, hogy ez utóbbi kérelem elutasítását január 5-én kapták meg, de a per befejezéséig így sincs jog a lebontásra.

Tegnap a Mahir emberei saját testükkel védték az oszlopokat,  egyúttal feladtak egy álláshirdetést amiben őrző-védőket toboroztak a reklámfelületek köré. Csak biztonsági szolgálatra érvényes vagyonőri igazolvánnyal rendelkező személy- és vagyonőröket kerestek, bruttó 1100 forintos órabérrel. Ma már szolgálatba is álltak néhányan, hogy a XI. kerületben védjék a területeket.

A bontóbrigád még rendőri segítséggel sem tudott mit kezdeni a reklámhelyeket védő csapatokkal szemben:Én csak azért jöttem, hogy a munkámat végezzem, és ha abban megakadályoznak, hát ez a sorsom“, mondta az egyik megbízott. Azóta civilek is beálltak védeni az oszlopokat, mert szerintük kevesebb hirdetési hely marad a kormány ellenzékének. Létrejött egy “A szólásszabadság oszlopai” nevű Facebook-csoport is, ahol azt írják “Az orbáni diktatúra nem kíméli a főváros egyedülálló, az UNESCO világörökség részét képező több mint száz éves hirdetőoszlopait sem“.

A Mahir Cityposter Kft.-t képviselő ügyvéd, Magyar György ugyanakkor így nyilatkozott: “Ezt az utcai bokszot mélységesen ellenzem. Azért van a bíróság, hogy ebben a maradék jogállamban ott dőljenek el a dolgok“.

Fotó: Origo

Hozzászólások