Pornóapplikáció zsarol az okostelefonon

Tessék mosolyogni!

2015/09/09

Egy titokzatos pornóapplikáció terjed az okostelefonok applikációs rendszerében, amely lefotózza használóját, majd az elkészült képpel zsarolja a gyanútlan letöltőt.

Nem a Google androidos applikációs rendszerében található az az alkalmazás, amely szaftos videók ingyenes megtekintésével kecsegtet. A gyanútlan felhasználó, aki éppen kiengedné a megfáradt gőzt csendes magányában, örömmel tölti le a forró videókat ígérő appot, majd megdöbbenve tapasztalja, hogy mozgókép helyett egy figyelmeztető üzenetet kap. A rendszer blokkolja a telefont, és figyelmeztet, hogy egy bizonyos időn belül meghatározott összeget kell fizetnie a felhasználónak, különben az ellenőrző szerveknél landol a megörökített kép. Arról nem is beszélve, hogy egyenes út vezet a közösségi site felhasználó oldalára, ahol ismerősei előtt járatja le a kikapcsolni vágyót. Azt pedig kevés ember szereti vállalni, hogy milyen pornóapplikáció okoz neki örömet a hétköznap rohanó világában.

applikacio

Az Adult Player nevű app természetesen nem legális alkalmazás. Aki ilyen formációkat használ, tisztában van vele, hogy milyen lehetséges veszélyeknek teszi ki magát és telefonját. A kártevő hackerek bárhova képesek bejutni, csak a megfelelő gyanútlan felhasználót kell megtalálni hozzá. Jelen esetben a letöltés során készül egy fénykép a telefon belső kamerájával, hiszen logikusan a folyamat során mindenki meredten bámulja a kijelzőt. Ezután már csak egyetlen dolga van az alkalmazásnak, mégpedig, hogy kicsikarja a megszeppent felhasználóból az 500 dollár – jelenlegi árfolyamon számolva, ez több mint 140 ezer forint – kegyelmi pénzt, máskülönben világgá kürtöli a dedikált képet. A Zscaler figyelmeztet, hogy az alkalmazást egyszerű törléssel és a telefon újraindításával nem lehet eltávolítani, ehhez a gyári beállítások visszaállítására van szükség.

Így, ha valaki elég karakánul úgy dönt, hogy nem dől be a fenyegetésnek, legalább tessék szépen mosolyogni, hiszen a pornóapplikáció eredeti célja amúgy is az örömszerzés lenne.

Hozzászólások