Pszichológiai magyarázat: ezért lépnek félre az emberek

Ezek lehetnek az okai a megcsalásnak

2018/07/05

Miért lépünk félre, ahelyett, hogy például őszintén elmondanánk, ha valami nem jó a kapcsolatban? Most egy pszichológus ad magyarázatot a csalfaságra.

Dr. Barbara Greenberg pszichológus szerint ezek a leggyakoribb okok, amiért valaki félre lép.

1. Az elszalasztott lehetőség
Dr. Greenberg szerint vannak bizonyos élethelyzetek, amikor például nagyobb az esélye annak, hogy valaki félrelép. Mindenki életében van egy pont, amikor visszanéz, és végiggondolja, hogy mi az, amit elszalasztott az élete során, mi az, amit szeretett volna megtapasztalni. Sokan ilyenkor új hobbiba fognak, elutaznak valahová, vagy munkahelyet váltanak, de van egy kis csoport is, akik úgy érzik, érzelmi, vagy szexuálais téren hagytak ki valamit. Lehet, hogy a jelenlegi kapcsolatukat nem akarják felbontani, mivel nem akarnak ténylegesen visszamenni az időben, és feladni, amit elértek, ezért a jelenben, és titokban próbálják a kimaradnak hitt lehetőségeket bepótolni. A doktornő szerint ezt a jelenséget kiválthatja például egy közeli hozzátartozó halála, ilyenkor ugyanis mindannyian szembesülünk azzal, hogy nem élünk örökké.

cheat_1

2. Nárcisztikusok
A megcsalás sosem szép dolog, de van, amikor a körülmények összejátszása, és saját, emberi esendőségünk a hiba elkövetésének oka. Aztán ott vannak természetesen a nárcisztikusok, akik egyszerűen úgy érzik, rájuk nem vonatkoznak a szabályok. Ugyan névleg beleegyeznek a monogámiába, de azt gondolják, amiről a partnerük nem tud, az nem is fájhat neki, vagy ha mégis, azt nem tartják olyan fontosnak, mint a saját jólétüket, akkor is, ha csak egy pillanatnyi vágy kielégítéséről van szó. A doktornő szerint a jelenség ugyan szomorú, de sajnos nem ritka, és gyakrabban figyelhető meg az olyan kapcsolatokban, ahol az évek során az egyik fél sikeresebbé, befolyásosabbá válik, és ezt a nárcisztikus személyiség úgy éli meg, hogy ezentúl ő többet és jobbat érdemes, mint a partnere.

3. A kapcsolat megmentéséért
Meglepőnek hangzik, de a doktornő állítja, találkozott már párokkal, akik tudatosan, vagy tudattalanul, de a széthullóban lévő kapcsolat megmentésére kezdtek viszonyba, mintegy azért, hogy kirobbantsák a vitát, és a csendes elhidegülés helyett valami olyasmi történjen, amit a másik is észre vesz, amit nem lehet tovább a szőnyeg alá söpörni, amiről valóban beszélni kell. Persze, sokkal jobb lenne, ha nem ez lenne valakinek az eszköze arra, hogy a partnerét rávegye a párterápiára, de ha mindig higgadt, érett és átgondolt döntéseket hoznánk, akkor valószínűleg félrelépések és párkapcsolati problémák sem lennének, úgy általában sem.

csalas

4. Érzelmi tuning

Dr. Greenberg elmondása szerint sajnos fájdalmasan sokszor találkozik azzal, hogy valaki a depressziót, az érzelmi sivárságot próbálja kezelni egy afférral. Vannak, akik nem találják meg a mindennapokban azt az érzelmi pluszt, amitől úgy érzik, igazán élnek. Egy viszonnyal járó titkolózás, dráma, a nem egészséges érzelmi vihar azonban megadja ezt nekik, és egy idő után ugyanolyan függővé válhatnak, mint akik például valamilyen tudatmódosítóval próbálják enyhíteni ugyanezt az állapotot. A doktornő szerint alkalmi kapcsolatokat fenntartani talán elsőre mókásabbnak, és olcsóbbnak tűnik, mint egy terapeutát felkeresni, mégis azt javasolja ezeknek a félrelépőknek, hogy kérjenek inkább szakértői segítséget az érzelmi stabilitás helyreállításához.

5. Akik félnek lezárni egy kapcsolatot
Mindannyian hallottuk már a történetet: valaki túlságosan félt kilépni egy kapcsolatból, ezért az őszinte és nyílt beszélgetés helyett egyszerűen viszonyba kezdett, és várta, hogy lebukjon, és ezzel véget érjen a meglévő kapcsolata. Valóban nem szép, sőt egyenesen gyáva dolognak tűnik, és lássuk be, talán azt is megmutatja, miért nem volt esélye sem ennek a kapcsolatnak. Ha valaki számára tényleg ekkora problémát okoz, hogy nyíltan, őszintén, felnőtt ember módjára beszéljen a gondjairól egy párkapcsolatban, akkor annak nem sok esélye van magára a kapcsolat működtetésére sem.

forrás

Hozzászólások