Rácsos almás pite

A legfinomabb süti házilag

2016/10/17

Hétvégén egy amerikai filmet néztem, amiben almás pite volt a desszert. Nagyon megkívántam, ezért sütöttem egyet. Most pedig megosztom veletek a receptet. 

Ne gondoljátok, hogy az almás pite elkészítése nagyon bonyolult. Hasonló, mint a fánk: egyszer kell eltalálni és utána szuperül fog menni. 

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kg alma (tisztítva)
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tasak vaníliás pudingpor (főzhető)
  • 5 dkg dió (durvára vágva)
  • 2 citromból nyert citromlé

A tészta elkészítése:

1. Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, majd a többi alapanyag hozzáadása után a tojással és a tejföllel összeállítjuk a tésztát.

2. Egy kisebb és egy nagyobb cipóvá formázzuk. Hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül és kihűl.A nagyobb tésztát 38 cm-es tészta koronggá nyújtjuk, majd egy 30 cm-es porcelán pitesütőbe terítjük, az oldalához igazítjuk a tésztát, hogy a formát felvegye. Az alját villával sűrűn megszurkáljuk, dióval megszórjuk.

3. Ráöntjük a kihűlt tölteléket. Tetejére rácsozzuk a kisebb tésztából készült 2 cm széles tésztacsíkokat. Majd a felvert tojással lekenjük, és 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.

A töltelék elkészítése:

1. Az almát lereszeljük, majd az egyik citrom levével meglocsoljuk. A cukrot aranybarnára pirítjuk, majd a kinyomkodott almát hozzáöntjük.

2. Ráöntjük a második citrom levét, a fahéjat, és 1/2 dl felfogott almalében elkeverjük pudingport. Az egészet épp csak összekeverjük, összeforgatjuk, majd levesszük a tűzhelyről. Ha kihűlt, a tésztára öntjük. 

Jó étvágyat!

Hozzászólások