Rákkeltő anyagot találtak a Tesco kakaóporában!

2020/02/19

Rákkeltő anyagot tartalmaz a Tesco egyik saját márkás terméke – adta hírül a Nébih közleményében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata során kiderült, hogy a megengedett határértéknél magasabb volt a PAH-tartalma a Tesco saját márkás zsírszegény kakaóporának. A terméket a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyártja.

A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) többnyire szerves anyagok tökéletlen égése során keletkeznek. Több száz vegyület sorolható a PAH-ok közé és mindenütt megtalálhatóak a környezetben. A csoportnak bizonyos vegyületei rákkeltőek. Mivel nem könnyű őket elkerülni, igyekeznek a legalacsonyabb szintre szorítani az emberi fogyasztásra szánt termékekben. A Nébih az egyik erősen rákkeltő anyagot meg is nevezte oldalán, ennek neve benzo(a)pirén. A Tesco Zsírszegény kakaóporában sajnos ebből is találtak.
A termék adatai: Tesco Zsírszegény kakaópor (10-12 százalékos kakaóvaj tartalommal (200 g, 09.09.2022 minőségmegőrzési idejű és L:0322 tétel azonosítójú termék
A szabálytalanság: hatóság által vizsgált termék PAH tartalma (Benzo(a)pirén tartalma: 12,04 µg/kg zsír; Benzo(a) pirén, Benz(a)antracén, Benzo(b)fluorantén és Krizén összege: 77,57 µg/kg zsír) nem felelt meg az 1881/2006/EK rendeletben megadott felső határértékeknek. A mért benzo(a)pirén tartalom meghaladta a maximum 5,0 μg/kg zsír, valamint a benzo(a)pirén, benz(a)ntracén, benzo(b)fluorantén és krizén összmennyisége meghaladta a maximum 30,0 μg/kg zsír határértéket.
A Nébih nem rendelte el a termékekvisszahívását.
Hozzászólások