Rakott krumpli reloaded

Extra tuning egy tökéletes ételhez

2016/02/19

A rakott krumpli bármily egyszerűnek is tűnik, sok lehetőséget rejt magában. Néhány nagyon egyszerű újítása fantasztikus ízorgazmus érhető el, te pedig simán besöpörheted a dicsérő szavakat, amikben biztosan nem lesz hiány!

Tegnap leírtam nektek, hogyan érdemes elkészíteni a rakott krumpli alapját. Már ebben is olvashattatok néhány tippet arról, miként lehet még jobb ízharmóniát elérni, ma pedig kifejezetten a tuningoláson lesz a hangsúly! Lássuk, hogyan turbózd fel ezt a mennyei ételt, néhány nagyon egyszerű megoldással!

Újragondolt variációk:

Egy étel újragondolása véleményem szerint alap esetben az, hogy az adott étel ízvilága megmarad, de minden más dologban formabontó és modern.

rakott krumpli

Íme, egy példa:

Az alapreceptet használjuk, annyi különbséggel, hogy a burgonyát nyersen meghámozzuk és uborka szeletelőn felszeleteljük. Gyorsan kell dolgoznunk, hogy a nyers burgonya ne barnuljon meg. Ezért célszerű ezt a műveletet az előkészület végére hagyni. Tehát az előzőleg leírtak alapján mindent összevágtunk, majd fogunk egy torta formát, aminek lehetőleg ne függőleges legyen az oldala. Erre a legalkalmasabb az a tortaforma amiben pitéket is sütni szoktunk. Kikenjük vajjal, majd elkezdjük a tortaforma falát szépen körbe rakni a felkarikázott burgonyával. Mivel a burgonya nagyon vékony, így ez étel összeállítását ebben a sorrendben csináljuk: burgonya – lecsókolbász – burgonya – tojás – burgonya – füstölt kolbász – burgonya. Ezt a megoldást kell követni, addig, amíg a torta közepéig érünk. Amikor kész a tortánk, a tejfölt össze keverjük a tojással és a torta tetejére öntjük. A lényeg, hogy teljesen elfedje a tejfölös keverék.

Ezután az előmelegített sütőbe mehet 180 fokon kb. 30 perc. Akkor jó a tortánk, ha a teteje már világos barna és a megjelennek az első sötétbarna foltok.

Kivéve a sütőből egy tányérra kitesszük, majd egy tortaszeletet vágok belőle. Tányérra téve meglocsolom tejföllel, valamint bacon chips-szel megszórom.

Tippek, trükkök:

  • célszerű a burgonyákat keresztbe középen körbevágni. Ez ne legyen mélyebb mint 1-2 mm. Amikor megfőtt a burgonya, két oldalra húzva le tudjuk szedni a héját egy mozdulattal.
  • a kihűlt tojást üssük oda a munkafelületünkhöz, majd enyhe nyomással görgessük végig, hogy körbe megtörjön. Ezután nagyon könnyel leszedhető a tojáshéj.
  • bacon chips-et nagyon egyszerű elkészíteni. fogunk 2 db egymásba csúsztatható tepsit. Az egyik tepsit kibélelem egy sütőpapírral, amire ráteszem a bacon szeleteket. A szeleteket is letakarom sütőpapírral, majd ráteszem a másik tepsit, úgy hogy a felső tepsi lepréselje a szalonnákat. Beteszem a sütőbe 200 fokra 15 percre. A megsült bacon szeleteket tetszés szerint daraboljuk, majd a tejfölös tortára szórjuk.

Jó étvágyat és jó kísérletezést!

Hozzászólások