Rémálom kezdődik annak, aki kiadja a lakását

Újabb súlyos szabályozások következnek az ingatlanpiacon

2017/06/07

Biztos mindenkinek ismerős az Airbnb szállásközvetítő hálózat, melyen olcsón juthatsz hozzá kiadó lakásokhoz. Nos, ha te vagy a kiadó kezdődik a rémálom! 

Kötelező rágcsálóirtás, Dohányozni tilos!-tábla, a takarítószerek elzárása, a lakóközösség beleegyezése, településképi bejelentési eljárás. Önkormányzatfüggő, de a felsoroltak mind kellhetnek, ha jogkövető állampolgárok módjára adót akarunk fizetni a NAV-nak az Airbnb után. A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért is felelős államtitkára, Tállai András alig egy hete arról beszélt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint az Airbnb-hálózat szállásadóinak 81 százaléka szerzett több bevételt annál, mint amennyit Magyarországon bevallott. Úgy tűnik az Uber megszüntetése után az Airbnb-t sem hagyják békén.

A NAV az ír adóhatóság adataira támaszkodott, e szerint 2015-ben az Airbnb-vel csaknem 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, ők összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat, amivel mintegy 6 milliárd forint bevételt szereztek.

Hogy a NAV számítása helytálló, arról a Magyar Apartmankiadók Egyesülete nincsen teljesen meggyőződve. Szerintük ugyanis nem mindegy, hogy a hatóság az Airbnb-s profil vagy a megadott bankszámlaszámok alapján végezte a kalkulációt. Sokan vannak, akiket az éves átalányadó megfizetése ellenére is megkeresett a NAV az úgynevezett támogató eljárással. Mindettől függetlenül az egyesület is tisztában van a feketézés problémájával, becslésük szerint a rövidtávú szálláskiadással foglalkozó lakástulajdonosok 20-25 százaléka még mindig fű alatt fogad turistákat.

Az egyesület elnöke, Schumicky Balázs azonban úgy látja, éppen az egyre gyakoribb figyelmeztetéseknek köszönhetően nagy a mozgolódás a tulajdonosok körében. A kedvező adózási feltételek (egy kiadott lakás esetén, tételes átalányadózással, évente, szobánként 38 400 forint, és néhány egyéb járulékos költség, mint például az idegenforgalmi adó és az építményadó) pedig kedvet csinálnak ahhoz,  hogy az ingatlanok tulajdonosai jogkövető módon járjanak el, vagyis bejelentsék az önkormányzatoknál a tevékenységüket.

hivatalos út nem különösebben rögös, általában egy 3000 forintos illetékbélyeggel, néhány, a tulajdoni viszonyokat tisztázó dokumentummal és egy kézzel rajzolt alaprajzzal kezdődik. Ezután az ügyfél kap adószámot, majd be kell szereznie a számlatömböt, és az önkormányzat adóosztálya által hitelesített vendégkönyvet.

airbnb2

Az általunk megkérdezett tulajdonosok valóban gördülékeny ügyintézésről számoltak be az említtet kerületekben, de vélhetően a XIII. kerületben is zökkenőmentes a folyamat, legalábbis  erről árulkodik Zsuzsa beszámolója. Ő egy 31 négyzetméteres garzont ad ki az Airbnb rendszerén keresztül.

Az önkormányzat honlapján nagyon korrekt tájékoztatást találtam arról, hogy milyen iratokat kell magammal vinnem az ügyintézéshez. Összesen két hivatalos helyre kellett elmennem​: a ​NAV ügyfélszolgálatára,​ ​​hogy adószámot igényeljek,​ majd​ amikor ezt megszereztem, akkor a X​III. kerületi Polgármesteri Hivatal Igazgatási-, valamint Adóügyi Osztályára. Előbbi helyen 20 perc alatt végeztem, de a Polgármesteri Hivatalban is korrektek, gyorsak és kedvesek voltak.

Sára, aki igazi nevét nem vállalta, az V. kerületben szerette volna hivatalos útra terelni immár két éve jól jövedelmező bizniszét. Belvárosi lakását egész évben, minden nap turisták lakják, panaszra nincs oka. Az elmúlt időszakban viszont megunta az álmatlan éjszakákat, nem akart tovább attól rettegni, hogy az adóhivatal egy szép napon rátöri az ajtót.

Jöttek hírek a különféle netes oldalakon, hogy a NAV nagyon elkezdett vizsgálódni, én pedig megijedtem, ezért le akartam állni a feketézéssel. Úgy voltam vele, hogy jobb félni, mint megijedni.

A fiatal lánynak aztán nagyon gyorsan megváltozott a véleménye. Úgy döntött, inkább feketézik tovább, mert a büntetésnél is elrettentőbbnek találta az önkormányzat hozzáállását.

Mindezek mellett ha legálisan akarjuk az egészet működtetni szükség van arra, hogy felméressük, hogy a környezetbe mennyire illik bele a lakás új funkciója, szükséges a menekülő útvonalak ellenőrzése, a belső udvar vizsgálata és a parkolási lehetőségek figyelembe vétele. Kapaszkodjatok meg most jön a legdurvább: szükséges a Legionella-kockázatelemzés. (A Legionella vízszerető baktérium, mindenhol előfordul ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák. Egészen addig nem jelent veszélyt számunkra, amíg a tüdőbe nem jut. Ha porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.) 

Ha a fenti tényeket figyelembe vesszük tényleg valóságos rémálom következik a bérbeadókat.

Forrás

Hozzászólások