Rendesen megbolygatták az Iszlám Állam darázsfészkét

2019/10/29

Nyilván arról már sokan hallottak, hogy  likvidálták az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit. A nemzetközi sajtó mellett több magyar magazin is folyamatosan frissített cikkeket tesz közzé a témában. Az Iszlám Állam vezetőjének halálát okozó támadás részleteiről az amerikaiak előszeretettel teszik most közzé a híreket – de biztos jó ez nekünk?

Az Iszlám Állam elleni támadás célja a szélsőséges, dzsihádista iszlám hívők megfélemlítése és gyengítése volt, de koránt sincs vége a vezető meggyilkolásával a harcnak. A támadásról Donald Trump elég erős fricskaként büszkén tette közzé Twitter oldalán, hogy a végső pillanatokban egy katona kutya szállt szembe az öngyilkosságra készülő terroristavezérrel. Aztán az is kiderült, hogy az amerikai elnök rendesen kiszínezte al-Bagdadi utolsó másodperceinek sztoriját, miszerint siránkozott a vezér halála előtt. A videónak, amit bemutattak az elnöknek a kivégzésről, nem volt hangja, így igazából csak Trump szinkronizálta le a jelenetet a fejében.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

We have declassified a picture of the wonderful dog (name not declassified) that did such a GREAT JOB in capturing and killing the Leader of ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi!

Kép megtekintése a Twitteren
181 E ember beszél erről

A szíriai kurd vezetés pedig úgy véli, hogy a rajtaütésben azért elég jelentős szerep jutott nekik is, ugyanis egy ügynöküket bejuttatták az Iszlám Állam vezetőjének legszűkebb körébe. A kémük el is lopott a veztőtől egy alsónadrágot, melyről a DNS-minták bizonyították, hogy jó helyen keresik a terrorvezért.

A kutyától a gatyáig ez mind rendkívül izgalmas történet, de mi lesz most az Iszlám Állammal, és ami még nagyobb kérdés: mi lesz a világgal? Ki lesz vajon az új vezető és mennyire lesz brutális most, hogy borsot törtek az orra alá? Folytatódnak a brutális kivégzések és megtorlások? Tovább üldözik a keresztényeket? Hasonló hatékonysággal terjesztik majd tanaikat? Csak a felszínt kapirgáljuk vagy valóban mélyen érintette az Iszlám Államot ez a csapás?  – Ezekre csak az idő adhat választ, de jobb, ha mindenki elmélkedik a fenti kérdéseken és nem árt a politikai vezetőknek felkészülten várni a visszavágót. Ne számítsunk egy felbolydult darázsfészektől semmi jóra! Most kell igazán okos, stratégiai döntéseket hozni a rajtaütések során, hiszen nem tudni, hogy ki lesz az új vezető és az mekkora hatással lesz az eddig “ügyesen” koordinált terrorszervezetekre.

bagdadi

Egyébként al-Bagdadi levadászását elég gyorsan letudták a kommandósok, hogy aztán inkább hasznos időt tölthessenek nyomozással. Adathordozókat és bizonyítékokat szereztek a helyszínről, hogy aztán a megtalált információkra támaszkodva újabb vezetőket távolíthassanak el. Ennek a gyors intézkedésnek köszönhető, hogy al-Bagdadi halálát követően azonnal likvidáltak egy közeli munkatársat, másnap éjjel pedig az Iszlám Állam szóvivőjét is.

Most nem nagy életbiztosítás egyik oldalon sem állni. Al-Bagdadi közeli barátjának lenni egyet jelent a halállal, míg terroristákra vadászni és rosszban lenni az Iszlám Állammal, szintén elég kockázatos. A kalifátus tagjai mind célkeresztben vannak, jelenleg Abdalláh Kardas fejére tűzték ki a vérdíjat, mert azt feltételezik, hogy ő veheti át a staféta botot. A legnagyobb kihívás az lesz most a vezető számára, hogyan fogadtassa el magát, főleg úgy, hogy egy bújdosó figura cseppet sem kelti egy erős vezető képét.

Nem tudjuk hol van az áhított világbéke. A világ fele rettegésben él, hogy melyik nap csap le városában egy terrorszervezet, míg a másik fele Afganisztántól Nigériáig haragra gyúltan és feldúltan gyilkol istene nevében. Hát mi ez, ha nem egy beteg világ?

Hozzászólások