Rendkívüli Star Wars túrán Tunéziában – élménybeszámoló képekben

Kirándulás Luke Skywalker otthonába

2014/05/10

A készülőben lévő Star Wars 7 apropóján, a korábbi sikereket és rajongást mintegy meglovagolva rendkívüli túrát szervezett a Tunéziai Idegenforgalmi hivatal a magyar sajtó egy lelkes kis csoportja számára. A cél és a feladat nem más volt, mint a híres filmeposz helyszíneinek meglátogatása és bemutatása a magyar olvasók számára.

A magyarok többségének fogalma sincs róla, hogy Tunézia micsoda film főváros, filmgyártási központ.  Olyan híres filmeket fogattak itt, mint „A Gladiátor” – amelynek sok híres jelenetét forgatták az El Jem-i amfiteátrumban, amely a világ harmadik legnagyobb római kori amfiteátruma. Az Indiana Jones jeleneteiből szintén rendkívül sok került itt leforgatásra, nekem is szerencsém volt találkozni a Spielberggel együtt forgató tunéziai filmesek egyikével. Abban a híres oázisban is voltunk, ahol a híres autójelenetet forgatták párhuzamosan futó két kocsival. Nem utolsó sorban pedig itt forgatták a Star Wars első részének ikonikus jeleneteit 1976-ban, amely új műfajt nyitott a sci-fi filmek világában mind tartalmát mind pedig technikai megoldásait illetően.

starwars
Fotó: Szeszler Szilvia

Elutaztunk tehát Mos Espába,  a városba, amely persze sosem létezett a valóságban, de a rutinos Star Wars rajongók azonnal tudni fogják mégis, hogy  a Tatuin bolygó városáról van szó. A Mos Espában forgatott jelenetek valójában a közép-nyugat tunéziai Tozeur városának környékén készültek, ahol mind a homok- mind pedig a kősivatagos helyszínek kiválóan alkalmasak arra, hogy elhitessék velünk: egy másik bolygón vagyunk.

Itt van mindjárt az első helyszín, Luke Skywalker otthona, a kis iglu ház, amely oly jellegzetes, hogy mindenki azonnal felismeri.  Itt találkozott Luke először a filmben szereplő két robottal, R2-D2-val és C3PO-val. A ház egy kiszáradt sóstó területén lett felépítve,  mellette még egy-két megmaradt szerkezet emlékeztet arra, hogy itt valaha sci-fi filmet forgattak, de eléggé kikezdte őket is az idő. Az iglu házat már lerombolta a sivatagi szél és a kiszáradt tavat időnként azért elöntő víz, de ujjá építették és jelenleg is áll. Számomra meglepően kicsi volt és belül nem volt semmi – de Luke jól eljátszotta annak idején, hogy odabent fontos dolgok találhatóak, amikor ki-be mászkált benne.

starwars1
Fotó: Szeszler Szilvia

Tozeurtól mintegy fél-egyórányi autózásra értük el a film által világhírűvé vált Sidi Bouhlel hasadékot vagy kanyont, ahol több jelenetet is forgattak anno. Ezt ma már a helyiek csak Star Wars kanyonként emlegetik. A kanyon legfelső részén kiálló peremen álmodozott valaha Luke Skywalker arról, hogy űrpilóta lesz. A hasadék alján forgatták az űrsiklós jelenetet, itt laktak a buckalakók és Luke is itt találkozott végül Obi Wannal, aki itt menti meg őt.  Azt végképp nagyon kevesen tudják, hogy az Indiana Jones filmekből az Elveszett Frigyláda fosztogatói rész egyik jelenetét is itt forgatták, amely tökéletesen beazonosítható. A kanyon meglátogatása életveszélyes egyébként, figyelmeztető feliratoknak a nyomát se látni, pillanatok alatt lezuhanhat bárki.. ezért ha ide remélik a turisták tömegeinek látogatását, akkor sürgősen óvintézkedéseket kell tenni, különben előbb-utóbb tragédia történhet.

A filmbéli Mos Espa egykori űrbéli városa meseszép homokdűnék között áll a sivatag közepén Tunézia legmélyebb pontján, Ong Jmelben. A valaha a „Baljós Árnyak”-hoz épített kis falu díszleteit erősen megtépázta a sivatagi szél és homok, amely folyamatosan beteríti, egyre jobban. Felismerhetőek az épület stílusában az arab építészet elemei – sőt: a Tatuin bolygó neve is innen ered, hiszen ez egy igazi tunéziai település az országnak ezen a területén. A Mos Espa-ban megrendezett éjszakai Star Wars filmvetítés és a színes fények visszaadták az egykori űrfalu hangulatát.

Fotó: Szeszler Szilvia
Fotó: Szeszler Szilvia

Matmatában található Luke és nevelőszülei otthonának másik része. Ez mélyen a földbe/hegybe  vájt kör alakú lakás, ahonnan ajtók nyílnak a különböző helységekbe, szobákba. Az egyes szinteket lépcsők kötik össze magán az udvar részen, ezeken a lépcsőkön szaladgált Luke Skywalker is anno. Vicces volt látni, ahogy a filmben az igluból kiszaladva lekiabál Beru néninek, a nevelőanyjának a mélyen a földbe vájt otthonba – ami a valósában több száz kilométerre van tőle egyébként. Ez is jellegzetesen helyi épület, a berber építészet remeke. Sok belső jelenetet forgattak itt a filmben. Jelenleg szállodaként funkcionál a hely – még négy-öt ugyanilyen köralakú „gödör lakás komplexum” van mellette, amelyek kisebbek. Látogató nem  sok van viszont sajnos, noha a nyolcvanas években nagyon sokat szálltak itt meg állítólag.

A következő Star Wars rész címe állítólag „Ancient Fear” azaz Ősi Félelem lesz, kíváncsian várjuk. A filmhez néhány próbajelenetet mindenesetre már leforgattak a Sidi Bouhlel kanyonban.

Hozzászólások