Rendőrkézen a párizsi terroristák segítői

Tizenkét gyanúsítottat fogtak el a razziákon

2015/01/16

A múlt hét szerdai, a Charlie Hebdo lap szerkesztősége elleni terrortámadás elkövetőit ugyan lelőtték, de azóta is keresték azokat, akik segíthettek nekik. A francia rendőrök most tizenkét embert vettek őrizetbe, akik érintettek lehetnek, és tovább göngyölítik fel a szálakat.

A múlt hét szerdán két testvér, Chérif és Said Kouachi megtámadta a Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi székházát, ahol tizenkét embert öltek meg. Közben egy velük kapcsolatban álló iszlamista fegyveres, Amedy Coulibaly előbb egy rendőrnővel végzett, majd pénteken túszokat ejtett egy párizsi kóser szupermarketben, ahol négy embert agyonlőtt.

A gyanú szerint a most elfogott személyek segíthettek ezeknek, az al-Kaida terrorhálózat és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristáinak a fegyverek, a járművek és a szükséges papírok beszerzésében. Már ki is hallgatták őket, közülük nyolc férfi, négy pedig nő.

Mass unity rally held in Strasbourg following recent terrorist a
Terrorizmusellenes tömegmegmozdulás Párizsban

Állítólag már régóta a rendőrség látókörében voltak a terroristák feltételezett társai, miután a feltételezések szerint egy egész fegyverkereskedő-hálózatot irányítottak. Francia sajtóforrások szerint csütörtök éjjel Párizs öt elővárosában is tartottak razziát a rendőrök.

Az utóbbi napokban egész Európában megnőtt a terrorizmusellenes akciók száma, mivel a terrorista szervezetek valószínűleg újabb támadásokat terveztek kontinens-szerte. Belgiumban és Németországban is lecsapott a rendőrség, amelyek során legalább két feltételezett terroristát megöltek, többeket pedig őrizetbe vettek.

A feszültség annyira kézzel tapintható, hogy péntek délelőtt egy órára lezárták Párizsban az egész Gare de l’Est pályaudvart bombariadó miatt. Szerencsére az egész vaklármának bizonyult, de elővigyázatosságból a vizsgálat alatt azt kommunikálták, hogy egy azonosítatlan csomag miatt van a lezárás.

Hozzászólások