Rengeteg migránst fogtak a magyar rendőrök

A macedón kollégák csak pislogtak

2016/02/05

Hazatértek a magyar rendőrök a macedón-görög határról, a 31 fős kontingenst a Készenléti Rendőrség parancsnoka köszöntötte csütörtökön Szegeden.

Egy hónapot töltött a 31 fős magyar kontingens a macedón kollégákkal, akikkel közös őr- és járőrszolgálatot láttak el. Munkájuk során az illegális migránsok bevándorlásának megakadályozása volt a feladatuk, vagyis a törvénytelen határátlépők féken tartása.

Magyarország után több európai tagállam döntött a szigorítások mellett, annak ellenére, hogy az Európai Unió korábban arra kérte a kormányokat, hogy a háborús övezetből érkezőkkel szemben humánusan lépjenek fel. Magyarán engedjék be őket a határokon. Horvátország, Románia, Szerbia és Szlovénia mellett Macedónia is úgy döntött korábban, hogy megerősíti határai védelmét, és szigorításokat vezet be a migránsokkal szemben.

rendor2
Fotó: MTI

“A magyar rendőrök megállták a helyüket, már az első szolgálat alatt több illegális migránst fogtak el, mint a helyiek a megelőző egy hét alatt összesen” – közölte Balogh János tábornok. Mint kiderült, a szigorító intézkedések után az embercsempészek, valamint az Európába érkező menekültek újra Magyarország felé vették az irányt, mint bejáratott, jól kiismert és preferált utat a nyugat felé. “Rongálják a határzárat, keresik vagy éppen vágják a rést a kerítésen. Ezért a rendőrség két hete megerősítette a védelmet, az idevezényelt készenléti rendőrök létszámát megduplázták, és ezt péntektől tovább növelik” – tudatta az országos rendőrfőkapitány-helyettes. “A migránsok és az embercsempészek a sajátos helyzetnek köszönhetően szinte büntetlenül kísérletezhetnek, mert az államhatár fizikai és jogi korlátot is állít a magyar rendőrség elé” – mondta Balogh János.
  
A magyar rendőrség hőkamerával felszerelt szolgálati gépjárművekkel, terepjárókkal és kézi hőkamerákkal is támogatta a határszakasz védelmét. A magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látták el feladataikat, a macedón hatóságok irányítása, felügyelete mellett, olvasható az MTI közleményében.
 

 

Hozzászólások