Riadó! Szabadulj meg a hasi zsírtól!

5 tipikus hiba, amit ne kövess el

2015/05/20

Néhány centi hasi zsír nemhogy egészséges, de még szexi is. Ahhoz, hogy a tested tökéletes egyensúlyban legyen, nagyon fontos, hogy tisztában légy vele, mi az, amivel jót teszel neki, és mik a tipikus hibák, amit a legtöbben elkövetnek. Ha ezeket a szempontokat figyelembe veszed, rövid időn belül búcsúzhatsz is a hasi zsírtól!

Ráadásul olyan hibák ezek, amiket könnyű szerrel kiküszöbölhetsz, ha tudod, hogy mit okoz a testeddel. A legtöbb nő hajlamos a hasi zsír felszedésére, érthető módon a természet jótékony céllal így alkotott meg bennünket. Az előnye, ha van néhány gramm plusz a derékövi tájékon, hogy a lerakódott zsír védi a beleket, a gyomrod és a többi apró szervet, amik ezen a területen helyezkednek el. Azonban ha túl sok a zsír, ami mélyen a hasüregben helyezkedik el – ezt hívjuk zsigeri zsírnak – már nem bír jótékony élettani hatásokkal. Leggyakrabban szívbetegséget és cukorbetegséget okoz, hiszen a vérereken keresztül eljut a különböző szervekhez, ahol lerakódik és gyulladást okoz odabent. Íme néhány tipikus hiba, amit elkövetsz és mégis csodálkozol, hogy nem tudsz megszabadulni a  hasi zsírtól!

Bizonyos mértékig egészséges a hasi zsír
1. Egyél zsírt, hogy eltűnjön!

Nagy hiba, ha alacsony zsírtartalmú diétán vagy, ráadásul hosszú távon folytatod ezt az életmódot. Mivel a szervezeted elkezd raktározni, ha alkalomadtán hozzájut az egészséges mennyiséghez, ne csodálkozz, hogy képtelen vagy eltüntetni a pocidon lerakódott párnácskákat. Az egyszeresen telített zsírsavak egészségesek és kifejezetten hasznosak. Ezeket megtalálod az olajos magvakban – egyél minden nap egy marékkal -, az olíva olajban, de már egy negyed avokádó is segít, hogy helyrebillentse a háztartásod.

2. Szerelmi bánat és társai

Sajnos a nőket kétszer nagyobb valószínűséggel sújtja a depresszió kialakulása, mint a férfiakat. Márpedig ez az állapot lehet kiváltó oka annak, ha hirtelen elkezdesz sokat enni, nassolni, csokizni, aminek eredménye az lesz, hogy extra mennyiségű zsírt juttatsz a szervezetedbe. A depresszió szorosan összefügg a rossz étkezési szokások kialakulásával, valamint a fizikai aktivitás elmaradásával. Így pedig vajmi kevés esélyed van rá, hogy megszabadulj a fölösleges hasi zsírtól! A megoldás? Edzés! A torna segít abban, hogy elterelje a figyelmedet, megfelel mennyiségű energiát használj fel, és nem utolsó sorban olyan agyi aktivitást indít el, ami képes megszabadítani a depressziótól!

hasi zsír2
Szeresd magad!
3. Ellenségek a spájzból

Nem lehet elégszer elmondani, hogy az olyan ételek, mint a chips, vagy a cukrozott üdítők olyan extra terheléssel és káros anyaggal támadják meg a szervezetedet, amire egyébként semmi szükséged! Ezek az ételek és italok emelik a vércukorszintedet, megnövekszik az inzulintermelés, ami pedig arra kényszeríti a májadat, hogy elraktározza a zsírt. Ne tedd! Ahelyett, hogy ilyen rágcsálnivalókkal tömöd meg magad, készíts elő egészséges nasikat, zöldséget, vagy húsokat, és ezeket edd. Töltsd fel a tartályaidat magas minőségű üzemanyaggal, és nem leszel éhes az üresjáratokban!

4. A kód neve: magnézium

Érdekes tanulmány látott napvilágot 2013-ban. Kiderült, hogy azoknak az embereknek, akik több magnéziumot fogyasztottak, mint előtte, csökkent a vércukor- és inzulinszintjük. Ha teheted, fogyassz magnéziumban gazdag ételeket, ilyen például a leveles zöldségek, a banán, vagy a szója.

Felejtsd el a cukros üdítőket!
5. Az igazi gyilkos: a diétás üdítők

Ugye te sem gondoltad komolyan, amikor meghúztál egy üveg diétás kólát, hogy ezzel milyen jót tettél magadnak, mert kevesebb cukrot vittél be a szervezetedbe? Ezek az üdítők több káros anyagot tartalmaznak, mint gondolnád, és amint hozzájut a szervezeted, megint csak raktározásba fog, tehát esélyed sem lesz, hogy megszabadulj a hasi zsírtól. Inkább igyál egy pohár citromos vizet, vagy jéggel hűtött házi teát, amiben biztosan nincs cukor. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire könnyen peregnek majd le a kilók.

Sok diétának és életmódváltásnak az alapja, hogy minden fejben dől el. Ahogy a fentiekből látszik, néhány apró változtatással hihetetlen eredményeket érhetsz el, csak gondold végig, hogy mi az, amit feltétlen ki kell iktatnod az életedből, és mivel tudod azt különösebb megvonások nélkül helyettesíteni!

Hozzászólások