Riadókészültség a szerb-magyar határon!

Harmincezres tömeg tart felénk

2015/09/14

Soha nem látott készültséget rendeltek el a szerb-magyar határon, miután a magyar hatóságok információi szerint a déli szomszédaink hétfőn 25-30 ezres tömeget akarnak átjuttatni Magyarországra, mielőtt szeptember 15-én életbe lépnek az új, szigorúbb törvények. Riadóztatták a rendőröket is.

Ausztria és Németország lezárta a határait, legalábbis nehezebb lesz átjutni rajta a menekülteknek, mint eddig, és Magyarország is több mint négyezer katonát rendelt le a déli határra. Főleg azután, hogy a hatóságok fülest kaptak: Szerbia harmincezres tömeget szeretne átjuttatni hazánkba hétfőn.

Az embereket buszokkal, szervezetten szállítanák a határhoz. Emiatt hat délnyugati megyében a rendőröket is riasztották, és lerendelték a drótkerítéshez. Ugyanakkor az ott szolgálatot teljesítők is kezdenek besokallni, hiszen nem mindennapi körülmények között kell helyt állniuk. Ez a hétfői napra pedig különösen vonatkozik.

hatar
Fotó: MTI

A legnagyobb készültség Röszkénél van, ahol a vonatsíneken továbbra is megállás nélkül özönlenek az emberek, lévén ott nincs mesterséges határzár. Az érkező tömeg ugyanakkor lázadozik is, mert nem akar regisztrálni. Ennek oka, hogy az uniós szabály szerint, amely szerint ha megállapítják, hogy jogtalanul tartózkodnak az EU területén, oda kell őket visszatoloncolni, ahol regisztrálták őket.

A tömeg pedig jobban szeretné, ha Németországban regisztrálnák, így ott is maradhatnának. Ezért a legtöbben nem is várják meg, míg a magyar hatóságok hivatalosan intézkednek velük szemben, hanem önkényesen gyalog indulnak el Ausztria felé. A szomszédaink szerint ha a magyar határt lezárják, a szlovén határra tevődik át a menekülthullám, az útvonal pedig Horvátországra.

Hozzászólások