Riasztás: hatalmas köd uralja az országot

Akár 10 fokig melegedhet a levegő

2016/01/27

A tartós sűrű köd veszélye miatt az egész országban figyelmeztetés van érvényben. Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ónos eső veszélyére is figyelmeztetnek. Öt nyugati megye – Vas, Zala, Somogy, Veszprém és Győr-Moson-Sopron – kivételével az ország többi területére szerdára is kiadták a sűrű köd miatti figyelmeztetést.

received_2491012060986581

A középső és keleti tájakon erősen felhős, párás, estétől sokfelé ködös idő várható, északkeleten maradhat legtovább az óriási köd.  A ködben szitálás, ónos szitálás előfordulhat, kezdetben északkeleten elszórtan kisebb eső, a határ mentén esetleg ónos eső is lehet. Éjszaka a Dunántúlon is több helyen köd képződik, majd napközben szakadozottabb lesz a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +2 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 2 és 8 fok között valószínű, a tartósabban napos részeken egy-két fokkal 10 fok fölé melegszik fel a levegő.

riasztás
Szinte az egész országra figyelmeztetést adtak ki (fotó: met.hu)

Az időjárás Európában

Ciklonok alakítják Európa északnyugati felének időjárását. Áramlási rendszerükben dél felől enyhe levegő érkezik a térségbe. A gyakran változó felhőzet miatt esős és napos időszakok egyaránt előfordulnak, főként a reggeli órákban gyakori a köd is. A hőmérséklet csúcsértéke több fokkal az átlag fölött alakul, Skandináviában -5, +5, Nyugat-Európában 10, 17 fokig melegszik fel délutánra a levegő. Magasnyomású képződmények helyezkednek el a kontinens déli és keleti részén. A mediterrán országokban száraz, napos, enyhe idő jellemző, 12, 18 fokos maximum hőmérsékletekkel, míg Északkelet-Európában a legalacsonyabb hőmérséklet -15, -20 fok között alakul, és többfelé havazik. A Kárpát-medence a déli anticiklon peremén helyezkedik el, ködös és napos területek egyaránt előfordulnak, és szerda estig az időjárásban jelentős változás nem várható. (MTI)

Hozzászólások