Ritka orrszarvú született az állatkertben

Veszélyeztetett bébi látott napvilágot

2016/10/18

Ritka orrszarvú látott napvilágot október 11-én egy dakotai állatkertben. A születés azért nagyon különleges, mert veszélyeztetett fajról van szó. 

Minden születés egy hatalmas boldogság. Legyen szó gyermekről vagy állatokról. Az orrszarvú világrajövetele miatt igazán örülhetünk, ám a tény, hogy ezek a keleti állatok kezdenek kihalni igencsak szomorú. Az állatkertben dolgozók szerint minden újszülött állat egy kis csoda. Az, hogy Ayana az anya képes volt kihordani egy borjút és megszülni hatalmas dicsőség, ugyanis ebben az évben csak 7 fekete orrszarvú született világszerte. 

Ezek az állatok olyannyira veszélyeztetettek, hogy 2016-ra a népességük 1000 alá csökkent. Ez az adat 96%-os populáció csökkenést jelent az 1970-es statisztikákhoz képest. Egyes szakértők szerint azonban nem szabad lemondani a faj fennmaradásáról, pozitívan kell hozzáállni a dolgokhoz, hiszen az újszülött is nőnemű így nagyban hozzájárulhat a népesség fenntartásához. A szaporodási képességük pedig magas, csak általában hímek születnek többségben. Az esemény amúgy is nagy mérföldkő az állatkert életében ugyanis idén ünnepli az 50. születésnapját. 

A még név nélküli bébi orrszarvú 80 kg-ot nyom, és 17-én mutatkozott meg először a közönség előtt. Hűségesen követi anyja minden egyes lépését, mint egy kis árnyék. Sajnos az állatkert elég messze van tőlünk így nem tudjuk megtekinteni a kis csodát amikor kedvünk tartja, de a galériában lévő képekért odavagyunk. 


Hozzászólások