Rizstej a tejérzékenyeknek

2014/08/02

Manapság akkor sem kell lemondani a finom ételekről, ha tejallergiával küzdünk, hiszen egyre több alternatív megoldást találnak a tej pótlására. Az egyik ilyen a rizstej, ami remekül helyettesíti ugyan az italt, boltban azonban horribilis összegért árulják. Szerencsére a növényi tejet mi is elkészíthetjük.

Szinte mindennapos a vita, hogy a tej fogyasztása egészséges vagy nem, jó a szervezetnek, vagy kifejezetten káros az emésztésre. Van, aki önszántából mond le a kalciumdús italról, egyre többen vannak azonban olyan is, akik laktózintoleranciával vagy tejfehérje-allergiával küzdenek. Nekik tökéletes választás lehet a rizstej, ami otthon is egyszerűen és olcsón elkészíthető.

A növényi alapú tejeknek számtalan előnyük van: vegetáriánusok és laktózérzékenyek is fogyaszthatják, könnyen emészthetőek és diéták mellett is bátran alkalmazhatók. A növényi tejek közül leggyakrabban a rizstejet ahsználják, ami tele van esszenciális aminosavakkal, valamint remek vas-, fehérje- és rostforrásnak számít.

Rizstej otthon

rizstej készítés

Az egy kiló rizst (lehet barnarizs is) mossuk meg, majd tegyük egy fazékba, öntsük fel nagyjából kétszer annyi vízzel és lassú lángon főzzük. Ha a víz már fehérré válik, öntsük le róla – ez lesz az első adag tejünk. A megmaradt rizst öntsük fel ismét vízzel, főzzük, majd az elfehéredett vizet öntsük el róla. Ezt akár négy-öt alkalommal is megismételhetjük. A pépessé vált rizsből konyharuha vagy szűrő segítségével préseljük ki a maradék tejet is. Ízlés szerint rakhatunk bele sót, de akár kókuszreszelékkel is megbolondíthatjuk.

Az elkészült ital hűtőben tárolható néhány napig. Készíthető belőle puding, tejberizs, de akár sütemények töltelékéhez is használható.

A nyár kedvenc desszertje: mandulás-rizstejes fagylalt

fagyi

Hozzávalók:

  • 1 csésze rizstej,
  • 2 csésze növényi tejszín,
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő,
  • 1/2 csésze cukor,
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom,
  • 1 evőkanál darált mandula

Elkészítése

  • Vastag aljú lábasban forraljuk fel a rizstejet a tejszínnel és a keményítővel. Addig főzzük alacsony lángon a keveréket, míg be nem sűrűsödik.
  • Adjuk hozzá a kardamomot, a cukrot és a mandulát, majd forraljuk még néhány percig.
  • Vízfürdőben hűtsük ki.
  • Hűtésre alkalmas edényben tegyük fagyasztóba – nagyjából 6 óra alatt fog megdermedni.

Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólások