Robbantás egy kairói étteremben

Tizennyolc ember vesztette életét

2015/12/04

Egy korábban kirúgott alkalmazott lehet az egyike azoknak az elkövetőknek, aki Molotov-koktélt dobtak pénteken egy nightclub békésen üldögélő fogyasztóira. A merénylet az Egyiptom fővárosában található Hotel Seherezade szomszédságában történt, az el-Agúza negyedben.

A három elkövető motorkerékpáron érkezett mielőtt az egyiptomi vendégekre támadtak volna. Mivel a szórakozóhely egy pincében működött, nagyon nehéz volt kimenekülni, így az áldozatok többsége bennégett vagy füstmérgezést kapott. A szemtanúk szerint a robbantók közül egy alak korábban is megjelent az étteremnél, akit a biztonsági őrök nem akartak beengedni, majd kisebb dulakodás után hazaküldték. Két elkövetőt már biztosan azonosított a helyi rendőrség, akik az Imbaba nevű szegény negyedből származnak. Három ember épségéért most az el-agúziai kórházban küzdenek az orvosok. Videó is készült a sűrű füstbe borult épületről, s több felvétel tanúsága szerint a club teljes egésze kiégett. A rendőrség és tűzoltóság kivonulása után a bűntett helyszínét egyelőre lezárták.

Sajnos pár éve megszaporodtak Egyiptomban a hasonló esetek. Amióta megbuktatták Mohamed Murszit, az állam üldözni kezdte az egykori elnök követőit, akik védekezésül iszlamista csoportokba tömörülve kezdtek lázadni az új rendszer ellen. 2013 óta ezért veszélyes környéké vált az egész Sínai-félsziget vonzáskörzete és maga a főváros is. Az eluralkodó agresszív helyzet következményeképen már rengeteg katona, rendőr és civil esett áldozatul.

 

Hozzászólások