Roger Federer és Tiger Woods piaci értéke a legnagyobb

F1 Magyar Nagydíj hírek - óriási veszteséget termel az NB 1 - Sporthír-összefoglaló

2014/07/23

Roger Federer és Tiger Woods piaci értéke a legnagyobb – Magyar Nagydíj: Összetörte magát a Mercedes sportigazgatója – LeBron James süteménnyel kért elnézést a szomszédoktól: mai napra is összeállítottunk néhány csemegét a sport világából.

 

Roger Federer teniszezőnek és Tiger Woods golfsztárnak van a legnagyobb piaci értéke a Forbes gazdasági magazin szerint.

Roger Federer - fotó: www.abc.net.au
Roger Federer – fotó: www.abc.net.au

A mértékadó amerikai lap a tavalyi évre vonatkozóan 46-46 millió dollárral tette az első helyre mindkét klasszis sportolót. A Forbes úgy számítja ki egy sportoló piaci értékét, hogy a reklámokból származó éves bevételéből levonja az adott sportág tíz legjobbjának – ugyancsak hirdetésekből befolyó – átlagjuttatását. Ebben az összevetésben Woods már 2012-ben is éllovas volt. A 2013-as top 10-ben mindössze két női sportoló kapott helyet a teniszező Marija Sarapova és Li Na személyében.

A legnagyobb piaci értékű sportolók 2013-ban:

1. Roger Federer (svájci, tenisz) és Tiger Woods (amerikai, golf) 46-46 millió euró 3. LeBron James (amerikai, kosárlabda) 27 4. Phil Mickelson (amerikai, golf) 25 5. Marija Sarapova (orosz, tenisz) 23 6. Mahendra Singh Dhoni (indiai, krikett) 21 7. Usain Bolt (jamaicai, atlétika) 20 8. Kobe Bryant (amerikai, kosárlabda) 19 9. Li Na (kínai, tenisz) 15 10. Cristiano Ronaldo (portugál, labdarúgás) és Lionel Messi (argentin, labdarúgás) 13-13

 

Magyar Nagydíj – Összetörte magát a Mercedes sportigazgatója

Súlyos sérüléseket szenvedett egy Duna menti kerékpártúrán Toto Wolff, a Mercedes Forma-1-es csapat sportigazgatója. Jelenleg egy bécsi kórházban ápolják, de a tervek szerint vasárnap a helyszínen, a Hungaroringen tekinti meg a Magyar Nagydíjat.

Toto Wolff - fotó: www.jonesonf1.wordpress.com
Toto Wolff – fotó: www.jonesonf1.wordpress.com

Az istálló szerdai közleménye szerint Wolff és a csapat több alkalmazottja bringázott Ausztriában. Az igazgató hatalmasat esett, aminek következtében eltörött a kulcscsontja, a könyöke, a csuklója, és a vállízülete is megsérült. A túrán a Mercedes két pilótája, az összetettben élen álló német Nico Rosberg (190 pont) és a 176 ponttal második helyen álló brit Lewis Hamilton nem vett részt.

 

NBA – LeBron James süteménnyel kért elnézést a szomszédoktól

Süteménnyel kért elnézést szomszédaitól a klubváltását övező felfordulásért LeBron James, az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) szupersztárja.

LeBron James - fotó: www.pinterest.com
LeBron James – fotó: www.pinterest.com

A 29 éves játékos 12 napja jelentette be, hogy négy szezon után elhagyja a Miami Heatet, és visszatér a Cleveland Cavaliers csapatához. A döntésére váró szurkolók és újságírók valósággal megszállták akroni otthonának környékét, s végül a rendőröknek kellett irányítani a forgalmat. Kárpótlásul James kedden köszönőkártyát és tucatnyi cupcake-et (muffinszerű süteményt) küldött szomszédainak, akik közül többen is feltették az ajándékok fotóit a közösségi oldalakra. A 203 centis kosaras 2003 és 2010 között erősítette a Cavalierst, 2007-ben döntőbe vezetve a csapatot, majd 2010 óta két bajnoki címet szerzett a Heattel.

 

Magyar Nagydíj – idén is szigorúan ellenőriz a fogyasztóvédelem

A tavalyi évhez hasonló szigorú ellenőrzés-sorozatot indít a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége a hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíj ideje alatt, ahogy arról tájékoztatott Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott szerdán, Budapesten.

fotó: www.vallalkozoinegyed.hu
fotó: www.vallalkozoinegyed.hu

Hozzátette: idén is kiemelt figyelmet kap a fiatalkorúak alkohollal és dohánytermékekkel való kiszolgálásának ellenőrzése. Fiatalkorúak közreműködésével fogják ellenőrizni a rendezvény helyszínén az alkohol- és dohánytermék értékesítésére vonatkozó jogszabályok betartását. A szigorúbb rendelkezéseknek és a hatékonyabb ellenőrzésnek köszönhetően a 2012-es Magyar Nagydíjon feltárt jogsértések aránya 68 százalékról egy év alatt 34 százalékra csökkent, gyakoribb ellenőrzések mellett – mondta a kormánymegbízott. Tarnai Richárd beszámolt továbbá arról, hogy számos fesztiválon kevesebb jogsértéssel találkoztak, azonban a kisebb rendezvényeken még mindig gyakran előfordul a fiatalkorúak alkoholtermékekkel történő kiszolgálása és a fogyasztókat megkárosító kereskedelmi gyakorlat.

Négymilliárd veszteséget termeltek 2013-ban az NB I csapatai

A mérlegek és üzleti beszámolók alapján 4 milliárd forint veszteséget termeltek a labdarúgó OTP Bank Liga csapatai a 2013-as naptári évben.

Muszbek Mihály sportközgazdász a Sportgazdasági Nagyító elnevezésű elemzését ismertető szerdai sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a 16 NB I-es klubot működtető gazdasági társaság kiadása összesen 17,8 milliárd forint volt, ezzel szemben csak 13,8 milliárd forint bevételt könyveltek el.

fotó: www.diabetesdad.org
fotó: www.diabetesdad.org

Ez azt jelenti, hogy a csapatok csak évi 2-300 millió forint tulajdonosi hozzájárulás mellett tudnak működni” – jelentette ki Muszbek, aki hozzátette: a társasági adókedvezmény (TAO) és az állami szponzori bevételek nélkül a liga teljes vesztesége megközelítette volna a nyolcmilliárd forintot. Ami a klubokat egyenként illeti, a 2013-as mérlegek alapján csak az MTK (+73 millió), a Mezőkövesd (+51 millió), a Haladás (+2 millió) a Lombard Pápa (+11 millió) és a Ferencváros (+139 millió) volt nyereséges, a zöld-fehér klub azonban ezt úgy tudta elérni, hogy olyan, 1,9 milliárd forintos egyéb bevételt is elkönyvelt, amelynek forrását a mérleg kiegészítő melléklete nem részletezi.

Ugyanakkor öt csapat, a Videoton (-811 millió), a Debrecen (-382 millió), a Győr (-520 millió), az Újpest (-1642 millió) és a Diósgyőr (-543 millió) veszteséggel zárta a tavalyi esztendőt. Muszbek kitért arra is, hogy 2009 óta az NB I halmozott vesztesége meghaladta a 10 milliárd forintot, mert a bevételek lassabban nőnek, mint a kiadások, illetve a beérkezett pénzek egyre nagyobb hányada nem piaci, üzleti alapú, hanem valamilyen költségvetési forrás, illetve közpénz.

A profi magyar labdarúgás kétszer annyit költ, mint amennyit piaci alapon költhetne, ugyanakkor az MLSZ gazdasági licensz és az UEFA fair play előírásai nem érvényesülnek a csapatok gazdálkodásában” – állapítja meg az anyag. (MTI)

Hozzászólások