Roger Federer már csak a rekordok rekordjára hajt

Itt az első Grand Slam, hétfőtől beindul a teniszév

2015/01/16

Minden idők egyik legjobb és legelegánsabb teniszezője, a svájci Roger Federer szinte már minden rekordot megdöntött legalább egyszer a tenisz történetében, és ha ilyen ütemben folytatja 33 évesen is, akkor elérhet egy újabb mérföldkövet. Ő is tudja, hogy talán az utolsót.

Hétfőn kezdődik az év első Grand Slam-versenye, az ausztrál nyílt teniszbajnokság (Australian Open), ahol első sorban mindenki arra kíváncsi, meddig viszi a mai tenisz triumvirátusa, a minden torna fő esélyesének számító Novak Djokovics – Roger Federer – Rafael Nadal trió.

Idán leginkább az első kettő tekinthető igazán esélyesnek a végső győzelemre. A szerb mindig annak számít számít Melbourne-ben, nagyon fekszik neki a kemény borítás, eddig négyszer nyert (2008, 2011, 2012, 2013), tavaly csak az a Stanislas Wawrinka állította meg a negyeddöntőben, akivel végül senki sem bírt.

djoko
A világelső, Novak Djokovics (Fotó: Facebook)

Ugyan Rafael Nadal is behúzta a 2009-es tornát, de az egy igazi sikerév volt a karrierjében. Ő igazán Roland Garros-specialista, a salak nagymestere, aki eddig kilencszer (!) volt Párizs királya. Viszont sérülések hátráltatták a karrierjét, mostanában pedig nincs igazán formában, és az önbizalma is mintha megcsappant volna.

Nem hiába maradt a végére Roger Federer. A svájci már akkor elnyerte még a riválisok szimpátiáját is, amikor harminc felett sem adta fel, és nem vonult vissza a csúcsról, hanem vállalta a küzdelmet két olyan világklasszissal, mint Djokovics és Nadal. És hiába idősebb náluk öt évvel, a jelek szerint nagyon is bírja a tempót.

Sőt, túllendülve a hullámvölgyeken, amelyek komolyan fenyegetnek minden profi sportolót harminc fölött, 2015 év elejére megint ott van a második helyen az ATP-világranglistán, 1530 ponttal lemaradva Djokovics mögött. Ami nem egy ledolgozhatatlan hátrány, és senki ne kételkedjen, ő meg is fogja próbálni.

federer
Roger Federer újra a világelsőségért harcol (Fotó: Facebook)

Eleve ő nyerte pályafutása során a legtöbb Grand Slam-tornát, tizenhetet, összesen 302 hétig volt világelső (a még aktív játékosok közül Nadal áll hozzá a legközelebb 141-gyel), és újabb állomásként, látótávolságba került a legtöbb megnyert meccs rekordja. Alig egy hete, Brisbane-ben behúzta az ezrediket, így a tenisz történetében már csak két játékos áll előtte: Ivan Lendl (1071) és Jimmy Connors (1253). Előbbit talán még idén túlszárnyalja.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak egyetlen magyar versenyzője lesz, Babos Tímea, aki jelenleg 95. a WTA-ranglistán, és az első fordulóban a cseh Barbora Záhlavová-Strýcovával kezd. Másik indulónk, a 22 éves Fucsovics Márton sajnos a selejtező második fordulójában vereséget szenvedett az ukrán Ilja Marcsenkótól, így nem jutott a főtáblára.

Hozzászólások