Rohamosan nő a gyerekek önpusztító magatartása az online térben

Aggasztó adatok

2015/12/18

A legfrissebb kutatások szerint a lelkileg instabil gyermekek már az online térben is megosztják problémáikat, de igyekeznek a szülői látótávolságon kívül esni. Az öngyilkosság, az öncsonkítás, vagy az étkezési zavarok kommunikálása azonban veszélyesen jelen van és egyre nagyobb méreteket ölt.

Már nem csak zárt csoportok és titkos társaságok szerveződnek azok köré, akiket foglalkoztat az öngyilkosság és az öncsonkítás kérdése. Egyre több fiatal használja a közösségi médiát és a képmegosztókat problémáik kommunikálására, még ha rejtett formában is teszik mindezt. A szülők gyakorlatilag tehetetlenek, mert nem ismerik azt a nyelvezetet, amivel a fiatalok rejtjelezik lelkiállapotukat, így gyakran nem is tudnak róla, hogy milyen problémák húzódnak meg a háttérben.

Egyszerű példa erre a hashtagek használata. Míg laikus szemlélőnek a #cat arra enged következtetni, hogy macskáról lesz szó, addig a háttérben ez sokkal súlyosabb jelentéssel bír. 2014-ben 44 millió volt a találati eredmény erre a szóra, ami átvitt értelemben a vágásra (angolul ‘cut’) utal, 2015-ben ez a szám még ennél is aggasztóbb, 56 millió volt. Hasonló szavak még a #deb, ami a depresszióra céloz, és az #Annie, ha valamilyen szorongásos problémája van a tinédzsernek. Ide tartozik még az étkezési zavar, az anorexia, bulimia is, és számos más destruktív viselkedési probléma. A #selfharmmm (kár, fájdalom) csak az elmúlt időszakban 1,7 millió találatot produkált, de a szóhasználatnak számos permutációja létezik.

veszely (2)

A tinik arra használják ezeket a szavakat, hogy szüleik elől rejtve tartsák problémájukat. Mégis, maga a tény, hogy nyilvánosságra hozzák képeiket, megosztják a virtuális tér vadidegen személyeivel arra enged következtetni, hogy néma segélykiáltásról van szó.

A szabályok áthágása szüleink idejében is hívogató volt a fiatalok számára, azonban a modern technika kézenfekvőbb megoldásokat nyújt a tiniknek megosztani veszélyes magatartási formáikat, mint korábban volt.

A kutatás vezetői felhívják a szülők figyelmét arra, hogy sokkal pro-aktívabban kell kivenniük a részüket a gyermekük virtuális életéből, beszéljenek többet és nyugodtan érdeklődjenek róla, hogy milyen közösségi életet élnek az online világban. Nem jelenthet száz százalékos megoldást, de sok esetben megelőzhető a baj, ha jobban odafigyelnek a gyerekekre.

Hozzászólások