Sajtkrémleves cipóban

A sajtkrémleves mindig jó választás lehet akár ebédre, akár egy könnyű vacsorára

2017/02/13

A sajtkrémleves mindig jó választás lehet akár ebédre, akár egy könnyű vacsorára. Ha nem akarsz sokat készülni Valentin-napra is elkészítheted ezt. 

Hozzávalók:

  • 50 dkg cipó kenyér (2 db 25 dkg-os cipó)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 25 dkg trappista sajt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1.5 l alaplé (húsleves)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (őrölt pirospaprika)
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • őrölt szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés: 

1. A cipók tetejét levágjuk, belüket kiszedjük óvatosan. Egy keveset hagyunk benne is, hogy ne ázzon át könnyen a “tányér”. A hagymákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük.

2. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát is, és azt is dinszteljük egy keveset. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, beletesszük a kenyér belét, összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre és kicsit megpirítjuk.

3. Felöntjük kb. 1/2 l levessel, majd 15-20 percig főzzük. Közben kavargatjuk, mert könnyen lekap. Mikor letelt a 15-20 perc, akkor botmixerrel pürésítjük szép simára. Hozzáöntjük a maradék húslevest, beletesszük a sajtot, majd kevergetve megvárjuk, míg elolvad a sajt.

4. Mikor a sajt teljesen elolvadt, hozzáöntjük a főzőtejszínt, összekeverjük, fűszerezzük ízlés szerint és főzzük még kb. 10 percet, hogy az ízék össze főjenek/érjenek. Ezzel kész is vagyunk, most a tálalás következik. A tálalással kicsit várunk, hogy hűljön a leves, majd a cipóba szedjük. Petrezselyemmel díszítjük, de lehet még díszítésként sajtot és/vagy pirított bacont/kenyérkockákat is használni.

Jó étvágyat!

Hozzászólások