Sajtos párnácska

Ínycsiklandozó vendégváró falatok karácsonyra

2016/12/14

Vendégváró falatokkal készülnél az ünnepekre, de nem tudod mit süss ami egyszerű és finom? Akkor a sajtos párnácska a neked való. 

Hozzávalók: 

Tészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 35 dkg sertészsír (zsírszalonnából kisütött, vagy 50 dkg margarin)
  • 2,5 dl tejföl (20%-os)
  • 3 tojás
  • 1 ek só (csapott)
  • 35 dkg trappista sajt

Kovász:

  • 5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 tk cukor
  • 1 dkg finomliszt

Tetejére:

  • 2 tojás
  • 30 dkg trappista sajt

Elkészítés:

Kovász készítése:

1. 2,5 dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, a belemorzsolt élesztőt, a tetejét meghintjük kevéske liszttel (jobban beindul tőle az élesztő), lefedjük, és meleg helyre tesszük. Kb. 15 perc múlva a kovászunk szépen feljön, ekkor már össze is állíthatjuk a tésztánkat.

Tészta készítése:

2. Az átszitált lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést formázunk. Beleöntjük a kovászt, a tojásokat és a sót. Jól elkeverjük, utána jöhet a zsiradék, a tejföl és a lereszelt sajt. Mindezeket jól összedolgozzuk mindaddig, amíg szép homogén szerkezetű tésztát nem kapunk. Azaz a tészta könnyen elválik a tálunk falától és a kezünktől is. Letakarva pihentetjük kicsit, az élesztőt hagyjuk dolgozni a tésztánkban. A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.

3. Mikor már kicsit megdagadt a tésztánk, kiborítjuk lisztezett nyújtódeszkára. Téglalap alakúra nyújtjuk, legalább másfél centisre. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk gazdagon reszelt sajttal. Amikor az egész tészta felületét megszórtuk, kezünkkel a sajtot finoman belenyomkodjuk, hogy könnyebben lehessen vágni.

4. Lisztbe mártott késsel 3 cm széles csíkokat vágunk, majd keresztben is, hogy szép téglalapokat kapjunk. Ezután már csupán annyi a teendőnk, hogy tepsibe rendezzük a kivágott sajtos tésztánkat, kb. fél cm távolságra egymástól, hogy legyen helye még a sütőben is kelni, növekedni.

5. Kb. 20 perc sütés elegendő is, lényeg, hogy sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját. Mikor szépen megpirult a tésztánk teteje, már vehetjük is ki a sütőből. Lapátkanállal bátran alányúlva kiszedjük a tepsiből, és ízlésesen egy tálra halmozzuk. Amint langyosra hűlt, már lehet is fogyasztani. Jó étvágyat hozzá!

Jó étvágyat! 

Hozzászólások