Sakkolimpia – Ezüstérmes a magyar férficsapat

A segédpontoknak köszönhetjük a második helyet

2014/08/15

Sakkolimpia – Ezüstérmes a magyar férficsapat

A magyar férficsapat nagy izgalmak után ezüstérmet szerzett a norvégiai Tromsőben rendezett sakkolimpián. A győzelem a veretlen kínaiaké lett – először a viadal történetében.
Almási Zoltán játék közben - fotó: www.sport365.hu
Almási – fotó: www.sport365.hu

A Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összeállítású együttes  a csütörtöki zárófordulóban – az utóbbi játékos nélkül – 2-2-es döntetlent játszott az ukránokkal, így 17 ponttal fejezte be szereplését. Ugyanennyi pontot gyűjtött ugyanakkor az orosz, az indiai és az azeri válogatott is, de a számolgatások végén kiderült: a segédpontoknak köszönhetően a magyaroké a második hely.
Lékó Péterék – akik hét győzelmet arattak, s három döntetlen mellett mindössze egyszer kaptak ki – legutóbb 2002-ben Bledben szereztek érmet, akkor is ezüstöt.

“Nehéz és kemény verseny volt, de erre számítottunk. Végig az élbolyban voltunk, így teljesen megérdemelten végeztünk a második helyen” – értékelt Horváth Tamás szövetségi kapitány, aki a 9. fordulóban Izrael ellen elért 3-1-es győzelmet nevezte kulcsfontosságúnak. “Minden olimpián van olyan csapat, amelyik a végén jól hajrázva a semmiből kerül a dobogóra, ezúttal India volt ez, de szerencsére nem volt igazságtalan velünk a sors és a segédpontok nekünk kedveztek”.

Polgár Judit - fotó: www.sporthír24.
Polgár Judit – fotó: www.sporthír24.

A szakvezető senkit nem akart külön kiemelni a csapatából, mert ahogy fogalmazott, ez tényleg egy igazi csapat, amelyben ötéves kapitánykodása során sosem voltak belső feszültségek és villongások. Balogh Csaba teljesítményére viszont felhívta a figyelmet a tekintetben, hogy a második táblán játszók között szintén ezüstérmet nyert.

Polgár Judit visszavonulásáról úgy nyilatkozott, hogy ő tudott minden idők legjobb női játékosának tervéről, de a csapattársak nem. Hozzátette ugyanakkor: a sportág legendás alakja hagyott magának egy kiskaput, mert amennyiben a válogatott szakvezetése számítana rá a jövőben, akkor elgondolkodna azon, hogy ismét asztalhoz üljön.

A kapitány szót ejtett az újonc Rapport Richárdról is, aki szerinte eleinte szétesetten játszott, de aztán magára talált és sorozatos győzelmeivel nyerőembernek bizonyult. Az éltáblás Lékóról azt mondta, hogy ő a legjobb játékosok ellen szokott küzdeni és a stílusa nagyon óvatos, amikor pedig esetleg egy kicsit könnyebb ellenféllel találkozik, nem könnyű váltania, hogy több kockázatot vállaljon, ezért történhetett, hogy egyetlen sikert aratott.

A magyar női csapat – hat győzelemmel és öt vereséggel – a 45. helyen végzett Tromsőben. A nők versenyét sorozatban harmadszor Oroszország válogatottja nyerte.
Két év múlva Azerbajdzsán fővárosa, Baku ad majd otthont a sakkolimpiának.

Eredmények, 11. (utolsó) forduló (a verseny honlapja alapján):
Férfiak:
Magyarország-Ukrajna 2-2

Lékó Péter-Ponomarjov döntetlen
Eljanov-Balogh Csaba döntetlen
Almási Zoltán-Korobov döntetlen
Mojszejenko-Rapport Richárd döntetlen
A végeredmény: 1. Kína 19 pont, 2. Magyarország 17, 3. India 17, 4. Oroszország 17, 5. Azerbajdzsán 17, 6. Ukrajna 16

Nők:
Izrael-Magyarország 2,5-1,5
Klinova-Hoang Thanh Trang 0-1
Mádl Ildikó-Shvayger 0-1
Vasiliev-Gara Tícia döntetlen
Papp Petra-Borsuk 0-1
A végeredmény: 1. Oroszország 20, 2. Kína 18, 3. Ukrajna 18, …45. Magyarország 12

A férfiak versenyében 177, a nőknél 136 válogatott indult. (MTI)

 

Hozzászólások