Sambusa házilag

Becsempésszük a szomáliai konyhát az otthonotokba!

2016/07/01

A sambusa egy meglehetősen népszerű étel Kenyától Szomáliáig. Mi most az utóbbi ország verzióját mutatjuk meg nektek, hogy ti is megismerhessétek!

Hozzávalók:

  • 1 csomag ázsiai levelestészta 
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kg darált marhahús
  • 1 póréhagyma apróra vágva
  • 2 tk őrölt kömény
  • 2 tk őrölt kardamom
  • 1 tk só
  • 1 tk bors
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, őrölve
  • 1 ek liszt
  • 1 ek víz (vagy szükség szerint)
  • 1 liter olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, póréhagymát és a fokhagymát, pirítsuk kavarás mellett, amíg a hagyma nem lesz átlátszó. Ekkor mehet mellé a darált marhahús, és pirítsuk, amíg kb. félig kész. Fűszerezzük a köménnyel, kardamommal, sóval és borssal. Keverjük jól össze jó alaposan, és pirítsuk addig, amíg a marhahús nem barnul.
  2. Egy kis edényben vagy csészében keverjük össze a lisztet és a vizet, hogy kapjunk egy vékony tésztát. Közben a leveles tésztából hajtogassunk kúp alakú lapokat. Töltsük meg a kúpokat a húsos keverékkel, hajtsuk rá a tetejét, és a tésztánkkal “ragasszuk le”. Ezt addig ismételgessük, amíg az összes töltelékünk el nem fogy.
  3. Melegítsünk olajat 170 °C-ra egy olajsütőben vagy mély fazékban. Figyeljünk oda, hogy a sambusa kényelmesen elmerülhessen benne! Süssük őket addig, amíg aranybarnák nem lesznek. Szedjük ki őket egy papírtörlőre, és ha kicsit hűlt már fogyasztható is.

Jó étvágyat!

Hozzászólások