Samsung készüléked van? Lehet, hogy lehallgatnak!

Hiba az okostelefon szoftverjében

2015/06/19

Komoly hibára lettek figyelmesek a Samsung okostelefonok szoftverjében, ugyanis ha a márka legújabb típusú készülékének valamelyikével rendelkezel, elképzelhető, hogy téged is lehallgatnak.

Egy hekker kihasználva a gyártó cég figyelmetlenségét és nem megfelelő biztonsági intézkedéseit 8,3 pontos biztonsággal képes feltörni a SwitKey appal rendelkező telefonokat. Vagyis a 10 pontos skálán igen nagy valószínűséggel veszélyeztetve vannak azok a felhasználók, akik a Samsung Galaxy S6, S6 edge, S5, S5 mini, S4 és S4 mini készülékek valamelyikével rendelkeznek.

Óvatosan, hiszen ha a vírus bejut a készülékbe, akkor minden adatunk veszélynek van kitéve. Lehallgathatják a hívásainkat, hozzáférhetnek a fényképekhez, üzenetekhez, fájlokhoz, a mikrofonhoz, kamerához és a geolokációs adatokhoz.

samsung

A biztonsági hibát a Samsung telefonjaira előtelepített SwiftKey billentyűzetben találta meg a NowSecure biztonsági cég – de ez nem csak azoknak okozhat gondot, akik használják az appot. A szoftver ugyanis eltávolíthatatlan, így minden érintett telefonon és táblagépen ott van, és rajta keresztül akkor is bejuthat a támadó a készülékre, ha annak tulajdonosa sosem használta a SwiftKeyt – írja a hvg.hu internetes portál.

Még tavaly ősszel értesítették a Samsung illetékeseit, hogy hibát találtak a rendszerben, a cég azóta dolgozik az ügyön, hogy megakadályozza az adatlopást. Fontos tudni, hogy az említett telefonokon kívül a Samsung más típusú készülékei is érintettek lehetnek, amelyek applistjában benne van a SwiftKey.

A hibát észlelő cég mindenkit óvatosságra int és arra figyelmeztet, hogy csak biztonságos hálózati környezetben használják telefonjaikat.

Hozzászólások