Sátánista templom Los Angelesben

A pokol urának egyháza is elfér az Angyalok Városában

2016/09/29

Los Angeles, az angyalok városa. Ilyen névvel nem sokan gondolnák, hogy a sátánista egyháznak bármi köze lenne hozzá. Pedig templomuk is van a városban!

Fiatalabb koromban akadt néhány ismerősöm, aki saját bevallása szerint sátánista volt. Ez többnyire kimerült a nyakukba akasztott pentagrammában és fordított  keresztben, és persze ruhatáruk is a fekete 50 árnyalatával dolgozott. Már akkor is sejtettem, hogy eltökéltségük nem lesz hosszú életű, hiszen még Baudelaire A Sátán litániája című versét sem ismerték, ami azért az ő köreikben kötelező olvasmány lenne. 

Aztán ahogy teltek az évek, mindannyian színesebb egyéniségek lettek. A lázadó tinédzser divatból és kereszténységellenességből hordott ékszerei a fiók mélyére, esetleg egyenesen a kukába száműztetettek. Egytől egyig kinőtték a furcsa hóbortot, és mára már ugyanolyan emberek, mint bárki más. Igaz, egyikük magára tetováltatott egy szöveget, ami elméletileg latin, gyakorlatilag az egyetlen értelmes szó benne a Satanas, de legalább egy életre leszokott az ökörségekről.

A sátánista vallás (vagy szekta, kultusz, gyülekezet, nevezzük bárminek) azonban nem csak néhány megtévelyedett kölyök lázadó korszakának manifesztuma. Mind a mai napig világszerte vannak követői, s bár a legtöbben életükben nem áldoztak még kecskét vagy embert, de büszkék hitükre. Los Angelesben például saját templomuk van (ami előtt előszeretettel hangoskodnak bigott keresztények), és a közösségi médiában is igen aktívak. Igaz, ők nem vallási felekezetnek tartják magukat, inkább egy aktivista csoportnak, akik az emberek alapvető jogaiért küzdenek. Ez, párosítva a sátánistákról kialakult általános képpel… meglehetősen furán hangzik. Az még inkább, hogy állításuk szerint nem imádják a Sátánt, és nem keresztényellenesek. Az ő szemükben a Sátán a legerősebb metaforája a kívülállónak, a lázadónak (amiben eléggé erősen visszakacsint a lázadó tinédzserek sokasága). 

William Morrison, a csoport vezetője szerint Amerikában van egy radikális keresztény réteg, ami már-már problémás. Állítása szerint teljes mértékben támogatja létjogosultságukat, de azt, hogy az államigazgatásba és a közpolitikai döntéshozatalba is beleszóljanak, már nem. Ez a kijelentés pedig különösen mókásan hat, ugyanis ha összehasonlítjuk Los Angeles sátánista vezetőjének elfogadását az amerikai kereszténység szélsőséges rétegeinek kirekesztésével… 

Hozzászólások