Se vörös hús, se e-cigi

Ne ez legyen a szenvedélyed

2015/10/30

A hét elején tett közzé megdöbbentő információkat a WHO, ami a vörös húsokra vonatkozott. Ma pedig az ÁNTSZ sokkolja újabb kijelentéssel a fogyasztókat, mi káros még az emberi szervezetre. Nem fogod elhinni, az e-cigi sem barátja az egészségednek!

Már lassan öt éve annak, hogy a kormány bevezette azt a rendeletét, mely szerint tilos zárt közösségi térben, éttermekben, szórakozóhelyeken, pubokban és bárokban dohányozni. Sőt, elviekben azok bejáratának néhány méteres körzetében sem lenne legális ennek engedélyezése.

Akkor sokan felháborodtak, hiszen a magyarok elég komoly százaléka szívja állandó rendszerességgel a bűzös rudat, pedig a dohányzás kifejezetten káros hatásaival szinte mindenki tisztában van. A szenvedély azonban nagy úr és erős kényszer azoknak, akik rászoktak a cigarettára. Őket néhány ilyen korlátozás nem riasztja el, bár bízunk benne, hogy legalább egy-egy ilyen buli alkalmával csökkent az elszívott szálak száma. Persze a rendelet sok más helyszínre is kiterjed, és vitathatatlan, hogy sokkal jobb érzés úgy bemenni mindenkinek egy zárt térbe, hogy ott nem a kellemetlen füstfelhőben kell utat vágnia magának.

beautiful glamorous brunette smoke electronic cigarette

A héten egy hivatalos kutatás eredményeit tette közzé a WHO. Ebben kifejti a szervezet, hogy a feldolgozott, tartósított húsok, felvágottak és a vörös húsok bizony ártalmasak az egészségre. Sok érdekvédelmi egység hitetlenkedve kapott a fejéhez, hiszen egy ilyen kijelentés hatással lehet egy egész iparágra.

Mára virradóan az ÁNTSZ tette közzé legfrissebb bejelentését. Szomorú hír azoknak, akik az e-cigi beszerzésével úgy gondolták, hogy tettek egy lépést az egészséges(ebb) életmód felé. A helyzet ugyanis koránt sem ennyire biztató. “Az elektronikus cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre. Az elektronikus cigarettákhoz használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem. A patronok, flakonok töltésére használt folyadékokban megtalálható ún. propilén-glikol már rövid távon szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát fokozza. Az e-cigaretták ízesítéshez mesterséges anyagokat alkalmaznak, ilyenek például a keton és észter, illetve aldehid vegyületek. Ez utóbbi szintén erősen irritáló hatású, elsősorban a légzőszerveket károsítja. A patronokban, flakonokban gyakran megtalálható a glicerin is, melynek belégzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet” – közölte az ÁNTSZ, melynek teljes közleménye a szervezet honlapján is olvasható.

ecigi (2)

Bár vannak, akik ebben az esetben is fölösleges ijesztgetésnek tartják a hírt, a helyzet ennél tovább nyúlik. Nagyon úgy fest, hogy a kormány azt is szeretné elérni, hogy ezeket az eszközöket se lehessen bármilyen közegben pöfékelni, amivel egyébként eleget tennének az EU-s irányelveknek. “Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának tájékoztatása szerint az elektromos cigaretta és egyéb, a dohányzást imitáló elektromos eszközök addiktív hatásuk miatt egészségvédelmi kockázatot képviselhetnek. Állásfoglalásuk szerint elősegítik a dohányzásra rászokást. Ezzel indokolják a szigorú szabályok bevezetését mind a nikotintartalmú, mind a nikotint nem tartalmazó termékekre vonatkozóan” – olvasható a hirado.hu oldalán.

Egyelőre semmi sem biztos, vannak még rések az elképzelésben, ráadásul egyre több szervezet és gyártó ágál ellene, hogy fölösleges félelemkeltés az e-cigi lejárató kampánya, azok betiltása. A dohányzás visszaszorítás ugyan célkitűzés, ennek lépéseit azonban még dolgozták ki egészen, még sok a teendő annak kapcsán, hogy egységes szabályozás születhessen.

Olvass még Lifestyle témában!

Hozzászólások