Sebestyén Balázs kiáll a menekültek mellett

Emberségből jelesre vizsgázott

2015/08/07

Komoly vita alakult ki Sebestyén Balázs és a Morning Show egyik munkatársa, Anna között, akik a menekültkérdés miatt szólalkoztak össze.

Sebestyén Balázs kiállt a menekültek mellett: a műsorvezető szerint emberként kizárólag azt szabad néznünk, hogy hogyan segíthetünk a bevándorlókon. A műsor egyik szerkesztője, Anna azonban szöges ellentétben van Balázzsal: őt határozottan felháborítja, hogy “ezek az alulkvalifikált emberek” itt vannak.

„Jártatok mostanában a pályaudvarok környékén?” – tette fel a kérdést Anna, amiből következtetni lehetett, hogy a beszélgetés komolyabbra fordul. Anna elmesélte, hogy a lányának akart kürtőskalácsot venni, de amit a Nyugatinál tapasztalt, az elborzasztotta.

„Nagyon dühös vagyok rájuk, ráadásul a nálunk jobban álló országok is nehezen viselik ezt a terhet. Ezek az országok lefölözik a tehetséges, magasan kvalifikált embereket, és a többi jön vissza hozzánk. Tegyük fel: bemászik hozzád az ablakon egy ledurrant arc, és beül a nappalidba, neked pedig el kell tartanod. Gazdasági hasznuk nincs: őket iskolázni kéne, és rengeteg évnek el kellene telni ahhoz, hogy őket felhozd arra a szintre, hogy itthon munkába álljanak” – osztotta meg a véleményét Anna. Szerinte a menekültek arra is rákényszerítenek, hogy átvegyük a szokásaikat – többek között a kádunkat használják vécének, és ők mondják meg azt is, milyen műsor menjen a tévében.

Sebestyén Balázs, akit teljesen megdöbbentett ez az álláspont, nem tagadta, hogy ingerült lett, de mégis megpróbálta megtartani hidegvérét.

„Okolhatod azokat, akik tehetnek róla, vagy utálhatod a menekülteket – remélem, hogy az előzőről van szó. A másikat elfogadni tudom, mert toleráns pasi vagyok, de elfogadni nem. (…) Amit te mondasz, az szerintem szörnyű. Tudjuk, hogy honnan jönnek: polgárháborús övezetből, és tudjuk, hogy mik történnek Szíriában és Afganisztánban. Nekünk nem azon kell gondolkodni, hogy szeretjük-e őket – emberként az a feladatunk, hogy megpróbáljunk ezeken az embereken ítélkezés nélkül segíteni. Emberi méltóságból nincs más feladatunk, mint odamenni, és vizet adni. Erőszakra nem lehet erőszakkal válaszolni” – mondta el véleményét Sebestyén Balázs

A teljes beszélgetést itt tudjátok meghallgatni:

 

Hozzászólások