Segítség, szülés utáni depresszióban szenvedek!

Szülés utáni depresszió tabuk nélkül

2017/08/28

A szülés utáni depresszió az elmúlt években igencsak vitatott témává vált. Milyen is egyáltalán, létezik-e vagy csak hiszti az egész az anyukák részéről?

A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, néha azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, a szülés utáni (post partum) depresszióval. Sokáig szégyen volt arról beszélni, hogy az anyák egy része hangulatzavarral küzd a szülés után. Szerencsére ma már egyre több hollywoodi színésznő vállalja fel, hogy a gyermekvállalás kezdeti szakasza rendkívül megterhelő volt számára. A problémáról nyíltan beszélő hírességek között ott található: Gwyneth Paltrow, Courteney Cox-Arquette és Angelina Jolie is. Brook Shields pedig könyvet is írt személyes tapasztalatairól. Többek között nekik köszönhetjük, hogy ma már tudjuk, hogy minden tizedik nő szenved hasonló panaszoktól a szülést követő hetekben, hónapokban.

Különösen veszélyeztettek azok a nők, akik fiatalon vállaltak gyermeket, rossz házasságban élnek vagy egyedülállóak. Fokozottan oda kell figyelni azokra, akik premenstruációs szindrómától szenvednek, vagy a terhesség alatt tapasztaltak depressziós tüneteket. A rossz anyagi körülmények, a támogató család hiánya vagy a gyermekvállalással szemben érzett ambivalens érzelmek is fokozzák a szülés utáni depresszió kialakulási valószínűségét. Nagyon érdekes, hogy újabban nemcsak a nőknél, de a férfiaknál is leírtak hasonló tünet együttest. (forrás)

szules utan

A szülés utáni depressziót nagyon sokan hisztiként fogják fel, főleg a férfiak, illetve a nők, akik még nem szültek. Egyik ismerősöm alig várta, hogy megszülessen a kisbabája, ám amikor már karjában tartotta a bébit, egyszerűen nem bírta elviselni, hogy hozzá kell érjen a gyermekhez. Bezárta fürdőszobába és megengedte a fürdökádban a vizet. Szerencsére a kicsi édesapja időben hazaért, így nem történt tragédia. A nő azonban még hónapokig képtelen volt ránézni a kislányra, a szoptatás szóba sem jöhetett. 

A szülés utáni depresszió kezelése
Horváth Márta védőnő tapasztalatai szerint manapság leszoktunk a dicséretekről, és azt várjuk a kismamáktól, hogy minden úgy menjen az első perctől, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. „Ha ma egy anyukának, akinek kevés a teje, azt mondom, hogy az ötödik hónap betöltése után elkezdheti a gyümölccsel való kiegészítést, akkor begörcsöl, mindezt kudarcként éli meg, és úgy véli, ő nem jó anya. A környezet, a szülők, a védőnő felelőssége, hogy ezeket a görcsöket oldja, és folyamatosan dicsérje, erősítse meg az anyukát. Mert neki nem arra van szüksége, hogy „örülnöd kellene, hogy ilyen szép gyereked van”, hanem arra, hogy „milyen ügyesen fogod, milyen szépen elláttad a köldökcsonkját, milyen rutinosan fürdeted”. Dicsérni kell, erősíteni az önbizalmát, csökkenteni a szorongásait. Emellett mindenkinek tudnia kell, hogy mivel segíthet. Ha a nagyszülők nem túl vonalasak, és nem akarják a saját nevelési elveiket és elvárásaikat a szülőkre ráerőltetni, akkor már könnyebb a helyzet. Ehhez hagyniuk kell, hogy a lányuk/menyük kilépjen a gyermeki létből. A rokonság semmin ne sértődjön meg, ne ugorjon rá az új családra, a nagyszülő pedig úgy segítsen, ahogy az a kismamának jó. Ha kell, akkor takarítson, vasaljon, főzzön, felügyelje a gyereket, de ne ő döntse el, hogy mit csinál, hanem a kismama. A kimerültség nagyon nagy úr, az éjszakázás rendkívül megterhelő, van, aki annyira fáradt, hogy elájul. Az anyuka tanuljon meg a szabad perceiben pihenni, a napi rutin segít. Nem szabad maximalistának lenni, muszáj bizonyos dolgokat elengedni. (forrás)

Hozzászólások