Segítség, társfüggő vagyok!

Nézzünk mélyebben a dolgok mögé!

2017/08/03

Gyakran váltogatod a partnereidet vagy nem tudsz kiszakadni egy rossz kapcsolatból? Akkor biztos te is gondoltad már legalább egyszer, hogy társfüggő vagy. 

Ha valaki túl sűrűn kerül közeli és intim kapcsolatba különböző emberekkel vagy éppen nem tud megszabadulni egy problémás párkapcsolattól, arra könnyű rámondani, hogy “á, biztos társfüggő.” Érdemes azonban először definiálni a fogalmat majd átgondolni mi is a gond velünk. 

A társfüggőség (más néven kodependencia)  egy másik embernek vagy az ő véleményének való kóros alárendeltség. A társfüggőség valójában egy személyiségzavar, amely lehetetlenné teszi az egyenlőségen alapuló emberi kapcsolatokat. A fenti két viselkedési minta azonban csak egy-egy tipikus tünete és nem biztos jele a társfüggőségnek.

tars

A szakemberek úgy vélik, hogy a társfüggőség kialakulása a gyermekkora vezethető vissza, azon belül is a gyermek-szülő kapcsolatokra vezethető vissza. Jellemző, hogy azok a gyermekek, akik túl szigorú és merev nevelésben részesültek, vagy akiknek családjában kóros alkohol- vagy kábítószer-használat fordult elő, később hajlamosabbak függő kapcsolatok kialakítására is.

Akikre jellemző a függőségi hajlam, gyorsan lesznek szerelemesek, és gyakran alakítanak ki nagy intenzitású, viharos és „sorsszerű” kapcsolatokat, amelyek átalakítják mindennapi életüket. A komoly érzelmek nélküli új kapcsolatokat valódi, meghitt viszonyoknak látják, és feltétel nélkül megbíznak az újonnan megismert partnerben. A kapcsolatfüggő személy tehát minden új partnerében a Nagy Őt látja, akit saját romantikus illúziói tárgyává tesz, és akire ezért rendkívül féltékeny is lesz. Ha a dolgok viszont nem úgy alakulnak, ahogyan azokat várta, hajlamos könnyen összeomlani. A társfüggő emberek a szeretetet összetévesztik a megfeleléssel, és minden tettükkel azt akarják bizonyítani, hogy méltóak a másik szeretetére. Jellemző rájuk, hogy nagyon jól átérzik a másik problémáit, érzéseit, és felelősnek érzik magukat a másik sorsáért. Emiatt jó szándékból folyton meg akarják változtatni a társuk életét. Ennek megfelelően be is rendezkednek egy kizárólag a másikat ellátó életformára, és ezt szeretnék ők is megkapni viszonzásul. Általában nem hiszik el ugyanis, hogy képesek gondoskodni önmagukról. A társfüggők a kapcsolat érdekében a saját szükségleteiket folyamatosan figyelmen kívül hagyják, és gyakran nem hallják meg saját érzéseiket.

parkapcsolat4_nagy

Míg a társfüggők nagyszerűen helyezkednek bele egy másik ember világába, addig a sajátjukba képtelenek ugyanezt megtenni. Nem tudnak egyedül lenni és befelé figyelni. Egyedül nem is érzik jól magukat, így gyakran menekülnek a társaságba, tévénézésbe, olvasásba, alkoholba, szexbe, munkába vagy bármilyen más tevékenységbe. Ha kell, még a manipulációt is bevetik kapcsolataikban: nyafognak, sírnak, könyörögnek, hízelegnek, csak hogy megkapják, amit akarnak. Ezzel együtt tagadják viszont, hogy függők lennének, sőt úgy tesznek, mintha nem volna szükségük senkire és semmire.

Természetesen egy meghitt, egészséges párkapcsolatban is megjelenhetnek olykor az előbb felsorolt viselkedésformák és ugyanez igaz lehet fordítva is. Egy függő kapcsolatnak is lehetnek meghitt, őszinte pillanatai. A különbség az, hogy a kapcsolatfüggők számára a kapcsolat fenntartása valójában fontosabb, mint maga a partner személye. Rettegnek a társuk elvesztésétől, és minden józan határon képesek túlmenni a kapcsolat megtartása érdekében.

via

(képek: hazipatika.com, mgtow101.com, medit-allj.hu)

Hozzászólások