Selymes, krémes finomság a tojáslikőr

Legyen ez az ünnepi italod

2015/12/16

A tojáslikőr nálunk nem kifejezetten felkapott ital, bár egyre több háztartásban megjelenik karácsonykor, egyelőre azonban méltatlanul háttérbe szorul. Pedig ez a selymesen lágy krém kifejezetten kellemes ízkombináció, a különlegességre és a megszokottól eltérőre vágyóknak ajánlom.

Felejtsük el egy pillanatra a tényt, hogy a karácsony a mértéktelen édesség- és alkoholfogyasztásról szól. Tény, hogy ilyenkor néhány nap leforgása alatt több helyre látogatunk el, ahol terülj-terülj asztalkám vár bennünket, de némi tudatossággal és egy kis akaraterővel le lehet küzdeni, hogy újabb szelet bejgli után nyúljunk, vagy többet szedjünk a tányérunkra, mint amennyit el tudunk fogyasztani. Érdemes szelektálni a finomságok között, és mondjuk elsősorban olyat enni, amit a hétköznapokon, más ünnepeken nem látunk az asztalon.

Az egyik ilyen lehet a tojáslikőr is, hiszen ennek hagyománya leginkább húsvétkor és karácsonykor van, ritkábban isszuk születésnapokon, vagy csak úgy önmagában, mert megkívánjuk – tisztelet a tojáslikőr-fanatikusoknak.

Előfordulhat, hogy valaki aggódik az alapösszetevő, a tojás miatt, ami hatással lehet a likőr szavatosságára. Fontos, hogy bevásárlásnál ezért nagyon körültekintően vegyük le a polcról, és csak ellenőrzött helyen szerezzük be, így nem kell félni attól, hogy ne adj’ Isten romlott árut készítünk el. A továbbiakban a forró tej és a tojássárga keveréke gondoskodik a pasztörizálásról.

A tojáslikőr majdhogynem a forró csoki ellentétes párja. Ugyanolyan selymesen sikló, felforrósító ital lehet egy hűvösebb estén, mint csokoládés párja. Aki a gyerekeket is szeretné kényeztetni vele, annak csak annyi a dolga, hogy kihagyja belőle az alkoholt. Amúgy megvan az a hatalmas előnye, hogy melegen és hidegen is fogyasztható, egy kis csokireszelékkel, vagy tejszínhabbal a tetején.

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 db vaníliarúd
  • 25 dkg porcukor
  • 5 db tojás
  • 2,5 dl rum
  • szerecsendió

Elkészítés:

A tojássárgáját, a 10 dkg cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét öntsd össze. A tejet a tejszínnel, tedd fel forrni, add hozzá a rumot és a szerecsendiót és húzd le a tűzről. Óvatosan, folyamatos kevergetés mellett add hozzá a tojássárgás keverékhez. Egy másik edényben verd fel a fehérjét és add hozzá a cukor megmaradt részét. Öntsd össze a két összetevős tálat és kevergesd jól át. Tedd félre, míg kihűl, utána már fogyasztható is.

Hozzászólások