Senki sem tudta, hogy halálos beteg David Bowie

69 éves korában elhunyt a sztár

2016/01/11

Az elmúlt negyven év egyik legkiemelkedőbb zenei szereplője távozott az élők sorából. David Bowie 18 hónapnyi küzdelem után adta fel a harcot a rákkal szemben. Sokan megdöbbenve értesültek halálhíréről, az énekes ugyanis titokban tartotta betegségét.

received_2491012060986581

Gyászol a zeneipar, egy jó barátot, nagyszerű zenészt, hű társat és remek apát veszítettek el a környezetében élők. Alig két nappal tragikus halála előtt, 69. születésnapja alkalmával jelent meg huszonötödik, egyben utolsó albuma, a Blackstar.

Bowie korunk egyik legnagyobb művésze volt, tökéletes érzékkel vegyítette saját stílusát karakteres zenei világában a kortárs igények hatásával. Művész volt, a szó legszorosabb értelmében, egy alkotó, aki nem félt újat hozni, merészet álmodni. Minden egyes megjelenő albumán mást stílus képviselt, egészen más attitűdöt képviselt, idővel pedig megteremtette Ziggy-t, földönkívüli alteregóját. Ebben az időszakban lépett rá az igazi ösvényre, amit neki szántak. Korát több szempontból meghazudtoló zenész, énekes és igazi performansz-gyáros volt ő. Számos szakmai elismerést és díjat tudhat magáénak, annak ellenére, hogy 2003-ban volt egy nagyobb szakadék zenei munkásságában. Bowie persze nem tétlenkedett, de elsősorban főleg válogatáslemezt adott ki. Akkoriban kapta meg az életmű-Grammy-t is. Csak 2012-ben törte meg az albumtalanság sorát, amikor előrukkolt The Next Day című stúdióanyagával, ami egy szándékos visszafordulás korai zeneisége felé.

Családja az énekes hivatalos oldalán tudatta a szomorú hírt rajongóival. David Bowie, a rákkal folytatott 18 hónapnyi kemény küzdelem után békében hunyt el családja körében. Bár gyászunkban nagyon sokan osztoznak velünk, arra szeretnénk kérni benneteket, hogy az elkövetkezendő időszakban tiszteljétek meg a családot azzal, hogy nyugodtan, számára méltó módon búcsúzhassunk szerettünktől.”

David Bowie nős volt, felesége a népszerű fekete bőrű modell, Iman, akitől egy lánya született 2000-ben. Korábbi házasságából egyetlen fia, Duncan Jones búcsúzott szomorúan édesapjától.

Hozzászólások