A sikeres fogyókúra titka

Főzz magadra!

2014/09/19

Sokszor a diéta azon bukik el, hogy nem vesszük rá magunkat arra, hogy saját magunk készítsük el a menünket. Ehelyett a legkönnyebb utat választjuk, azaz vagy rendelünk, vagy pedig beülünk egy étterembe és ott próbálunk „diétás” ételeket választani. Pedig a sikeres fogyókúra titka, ha saját magunk főzzük meg, megfelelő alapanyagokból és mennyiségben a fogyókúrás ételeket.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértõje

Három érv az otthoni főzés mellett

Rendszeresség

Az emberek hajlamosak sokat enni a mások által készített ételekből, mert úgy érzik az sokkal finomabb. Azonban ha saját magad előre lefőzöd az aznapi menüdet, abban a mennyiségben, amennyit a diétát megenged, akkor biztosan, nem kell tartanod attól, hogy többet eszel és ezzel a fogyókúrádat veszélyezteted. Továbbá, ha előre elkészíted a napi ételeidet, nem fogsz elcsúszni az étkezésekkel, és nem esel abba a hibába, hogy „nincs mit enned” és rendelsz, vagy pedig csak később a nap végén, vacsorára eszel nagy mennyiséget.

 

Tudod, hogy mit eszel

Ha te vásárolod meg az alapanyagokat, akkor tudatosan tudsz olyan élelmiszereket összeválogatni, amit a diétád megenged. Továbbá az elkészítési módja is olyan, ami illeszkedik a reform, tiszta étkezéshez. Ellenben ha rendelsz, vagy étteremben étkezel, ott általában az ételeket olajjal, állati eredetű zsiradékkal készítik el, nem pedig kókuszzsírral vagy növényi eredetű olajokkal. Továbbá kevés helyen kapni öntet nélküli salátákat (bár egyre több helyen odafigyelnek rá), a levesek sűrítéséhez fehér lisztet vagy keményítőt használnak, és a húsok sem feltétlenül a legsoványabbak (nem tisztítják meg a zsírosabb részektől, amit te otthon biztosan megtennél).

Pénztárca kímélő

Ha te magad főzöl, lehetőséged van arra, hogy minőségibb és akár olcsóbb alapanyagokat vásárolj, termelői piacokon, vásárcsarnokokban. Például egy kiló csirkemell árából egy étteremben csupán egy adag ételt tudsz megvásárolni, és ez csak egy étkezésedet biztosítja, míg egy kilóból több adag (egész napi) ételed is kijön. Saját készítésnél nincs szervízdíj, az étterem egyéb költségei sincsenek belekalkulálva, rendelt étel esetében pedig még a szállítási díj is drágítja a menüt.

főzés

Összességében tehát érdemes az otthonfőzés mellett voksolni, hiszen amellett hogy egy idő után akár még élményt, kikapcsolódást is nyújt, biztos, hogy jót és olyat eszel, amit szeretsz, de belefér még a diétádba is.

Hozzászólások