Skót omlós sütemény

Egy évszázadok alatt tökéletesedett recept

2016/07/06

A skót konyha egykori elszigeteltségük miatt nem dolgozik annyi alapanyaggal, mint mondjuk az olasz vagy a francia. Mégis van, amiben veri őket!

Ezt a süteményreceptet egy ismerősömtől kaptam, aki kint dolgozik Skóciában, ő pedig egy kedves barátjától, aki a nagyanyjától örökölte. Feltehetőleg a sütemény eredete egészen a skót történelem kezdetéig visszavezethető, sőt akár az is lehet, hogy magától Ossziántól tanulta annak idején valamelyik ős. Állítólag kiltben készítve még finomabb!

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1/2 bögre vaj
  • 1/4 bögre fehér cukor
  • 1 bögre liszt
  • 1/4 bögre őrölt mandula

A feltéthez

  • 3/4 bögre vaj
  • 3/8 bögre fehér cukor
  • 3 ek juharszirup
  • 14 dkg cukrozott sűrített tej
  • 8 kocka tejcsokoládé
  • 1/3 bögre pirított és darabolt mandula

Elkészítése:

  1. Keverjük össze a fél bögre vajat és a negyed bögre cukrot, amíg halvány nem lesz. Adjuk hozzá a lisztet és a darált mandulát, hogy lágy tésztát kapjunk.
  2. Tegyük a tésztát egy tepsibe, amit előtte zsírral kikentünk és kibéleltük sütőpapírral. Süssük a tésztát 175 °C-on kb. 20-25 percig, vagy amíg halvány aranybarna nem lesz. Hagyjuk kihűlni a tepsiben.
  3. A karamellhez fogjunk egy lábast, tegyük bele a  maradék vajat és cukrot, a szirupot és a sűrítettet. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel, nagyjából 5-7 percig, amíg besűrűsödik és kap egy kis halvány karamell színt.
  4. Kenjük el a karamellt a kihűlt tészta tetején, és hagyjuk állni kb. 40 percet. Közben olvasszuk meg a csokoládét, és oszlassuk el a karamell tetején, majd végül szórjuk meg a pirított mandulával.

Jó étvágyat!

Hozzászólások