Sok napsütésre számíthatunk

Olykor rövidebb zápor törheti meg a napsugarakat

2015/05/30

Szombaton kellemes nyárias napunk lesz némi gomolyfelhővel, de sok napsütésre számíthatunk. Azonban ne feledkezzünk meg az esernyőről, hiszen az ország különböző pontjain zivatar is lehetséges.

A gomoly- és fátyolfelhőzet mellett sok napsütésre számíthatunk, csak délutántól a Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott helyenként zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Napközben megélénkül a déli, délnyugati szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 fok körül várható.

sunny-day-wallpaper

Az időjárási helyzet Európában

Európa északi és keleti területének időjárását ciklonok, és a hozzájuk tartozó frontok alakítják. A frontok mentén kevés napsütésre lehet számítani, gyakran erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar is kialakul. Ugyanakkor szárazföldünk középső és déli része fölött magasnyomású zóna helyezkedik el. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi tájain általában 9 és 18, középen 19, 26 fok között változik. A legmelegebb továbbra is a Pireneusi-félszigeten és Kelet-Európában van, ahol a délutáni órákra 28, 35 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence fölé többnyire száraz, egyre melegebb léghullámok érkeznek, erősödik a nappali felmelegedés.

Hozzászólások